BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,85
ALTIN 2.439,23
HABER /  GÜNCEL

Batı Şeria seçimlerinde El Fetih'e darbe

Batı Şerialı seçmenler yerel yönetim seçimlerinde El Fetih hareketine önemli bir darbe indirmiş görünüyor. Cumartesi günü yapılan seçimlerin sonucunda El Fetih sandalyelerin beşte ikisini kazandı.

Abone ol

Batı Şerialı seçmenler yerel yönetim seçimlerinde El Fetih hareketine önemli bir darbe indirmiş görünüyor.

Cumartesi günü yapılan seçimlerin sonucunda El Fetih sandalyelerin beşte ikisini kazandı.

Ancak parti içindeki isyancıların öncülüğündeki listeler 11 büyük yerleşim merkezinden dördünde kontrolü ele geçirdi. Beşinci merkezdeyse seçimi bağımsızlar ve sol kanat kazandı.

El Fetih sözcüsü bu sonuçlarla partiye ve izlediği programa büyük destek verilmiş olduğunu söyledi.

Ancak Hamas grubu milletvekillerinden Ahmed Attun, sonuçların "seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulunan İslamcı akımlar açısından bir zafer olduğunu" bildirdi.

Filistin topraklarında altı yılı aşkın bir süre ardından yapılan ilk seçimlerde, rakip Hamas örgütünün boykotuna rağmen, oy kullanma oranı yüzde 55 oldu.

2006 yılındaki parlamento seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip seçmenlerin dörtte üçü, 2004 ve 2005 yıllarındaki yerel yönetim seçimlerindeyse seçmenlerin üçte ikisi oy kullanmıştı.

Hamas, seçim yapılabilmesi için siyasi uzlaşma sağlanması gerektiğini bildirdi. 2007'den beri Hamas'ın yönetimi altındaki Gazze Şeridi'nde seçim yapılmadı.

Batı Şeria'daki 352 belediyenin yarısından fazlasında yeterince aday çıkmadığı için seçim yapılamadı. Geriye kalan 82 bölgede, 24 Kasım'da sandık başına gidilecek.

Cumartesi günü oylamada, 93 belediyenin çoğunda, seçimler, El Fetih üyeleriyle, resmi liste dışında aday oldukları için partiden atıldıktan sonra bağımsızlar listesinden aday olanlar ve çeşitli solcu grupların temsilcileri arasında geçti.

Merkezi Seçim Komisyonu'nca yayımlanan ilk sonuçlara göre, Filistin yönetiminin lideri Mahmud Abbas'ın desteğindeki El Fetih'in 'Bağımsızlık ve Kalkınma' listesi 1051 sandalyeden 440'ını kazandı.

Ancak Filistin yönetiminin yer aldığı Ramallah'ta ve Cenin'de, El Fetih'ten ayrılıp bağımsız listeye katılan adaylar, El Fetih adaylarını yenilgiye uğrattı.

Nablus'ta da benzer bir tablo gözlendi; El Fetih ile FKÖ'nün eski liderlerinden Ghassan Şakaa'nın öncülüğündeki aday listesi, resmi El Fetih adayı Emin Makbul'ün listesini yenilgiye uğrattı.

Adayların belirlenmesi sırasında doğan anlaşmazlık üzerine El Fetih'den ayrılan Şakaa, seçim sonuçlarının, partinin Filistin halkından kopmuş olduğunu gösterdiğini söyledi ve "El Fetih, yine eski yanlışları yaptı" dedi.