BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Başsavcıdan ilginç emeklilik talebi

HSYK'nın "Ergenekon" soruşturmasındaki bazı uygulamalardan duyduğu rahatsızlık nedeniyle Başsavcı Olcay Seçkin, 1 aylık izne ayrıldı.

Abone ol

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) “Ergenekon” soruşturmasındaki bazı uygulamalardan duyduğu rahatsızlık nedeniyle Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı’nın yanına eşit yetkilerle atadığı Olcay Seçkin, sürpriz bir şekilde izne ayrıldı.

“Balyoz Güvenlik Harekât Planı”yla ilgili iddialara ilişkin soruşturma kapsamında geçtiğimiz hafta yapılan gözaltılar öncesinde 5 gün rapor alan, hemen ardından da 1 aylık izne ayrılan Seçkin’in emeklilik kararı alarak, dilekçesini Adalet Bakanlığı’na verdiği ve1 Nisan 2010’da emekli olacağı öne sürüldü. İstanbul Başsavcılığı yetkilileri, Seçkin’in henüz yazılı bir müracaatta bulunmadığını ancak bu yönde karar aldığı yönünde duyumlar bulunduğunu bildirdi.

1 AYLIK İZNE AYRILDI

HSYK’nın 27 Temmuz 2009’da atadığı Olcay Seçkin, 64 yaşında. Diğer Başsavcı Vekili Çolakkadı’dan daha kıdemli olan ve 65 yaşında yaş haddinden emekli olması beklenen Seçkin’in, önündeki 8 aylık süreyi beklemeden emekliye ayrılmak istediği öğrenildi.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Balyoz operasyonu öncesinde 5 günlük rapor alan ve raporun süresinin dolmasından sonra geri dönen Seçkin’in, dilekçe vererek 1 aylık izne ayrıldığı öğrenildi.

Seçkin’in, kalbi nedeniyle sağlık sorunları yaşadığı belirtildi. İstanbul Başsavcılığı yetkilileri, emeklilik dilekçesinin kendilerine verilmesi gerektiğini, böyle bir başvurunun olmadığını ancak Seçkin’in emekliliğini istediği yönünde duyumlar bulunduğunu bildirdi.

HSYK'DA YAZ KRİZİ OLMUŞTU

Olcay Seçkin’in göreve getirilmesi, HSYK içinde Ergenekon soruşturmasıyla ilgili yaşanan gerginlik sonucunda olmuştu. HSYK, Ergenekon’da gizlilik kurallarına uyulması sağlanamadığı için, özellikle soruşturma konusu bir kısım hususların kişi haklarını ihlal edecek ve hâkimleri etkileyebilecek şekilde önceden yayımlandığını açıklamıştı.
Yargıtay ve Danıştay kökenli HSYK üyelerinin, Ergenekon soruşturmasına bakan bazı savcı ve hâkimler hakkında bu nedenle yer değiştirme ve soruşturma başlatılması önerisi, atamaları ilgilendiren “yaz kararnamesi” çalışmalarını kilitlemişti.

Mahkeme başkanı, başsavcı, başsavcı vekili ve özel yetkili savcıları kapsayan “unvanlılar kararnamesi” ile ilgili sorun, HSYK’nın 27 Temmuz 2009’da gerçekleştirdiği toplantıda da gündeme gelmişti.

7 üyeli HSYK’nın asıl üyeleri, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Bakanlık Müsteşarı Ahmet Kahraman’ın da katıldığı toplantıda seçilmiş üyeler, Zekeriya Öz’ün de bulunduğu 6 Ergenekon savcısı ile bu savcıların koordinasyonundan sorumlu olan ancak denetim görevini yeterince yerine getirmediği düşünülen İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı’nın görev yerinin değiştirilmesi konusunda ısrar etmişti.

Ergin ise haklarında soruşturma bile bulunmayan isimlerin görevden alınamayacağını söyleyerek, seçilmiş üyelerin, “Bu savcılar hakkında soruşturma açılmamasının nedeni, bakanlığın soruşturma yolunu açmaması” eleştirisiyle karşılaşmıştı. Ergin, bunun üzerine savcıların görevden alınmaması karşılığında, haklarında soruşturma sürecinin başlatılması konusunda oylama yapılmasına razı olmuştu. HSYK da Çolakkadı ve Zekeriya Öz dahil, tüm Ergenekon savcılarının görevlerinde kalmasını kararlaştırmıştı. 

TROYKA MODELİ 

Ergenekon konusunda “troyka” formülünü üreten HSYK, ilk kez gerçekleştirilen bir uygulamayla da, Ergenekon soruşturmasını koordinasyonla görevli İstanbul Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği görevini yürüten Turan Çolakkadı’nın yanına, eşit yetkilerle Olcay Seçkin’i başsavcı vekili olarak atamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de Çolakkadı ve Seçkin’in vereceği kararları denetleyip “olur” vermekle görevlendirilmişti. 9 saat süren toplantıdan çıkan bu kararla HSYK’nın ilerleyen dönemde Olcay Seçkin’i Turan Çolakkadı’nın yerine asaleten atayabileceği ya da eski görevine çekebileceği şeklinde yorumlanmıştı.