BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.293,10
HABER /  DÜNYA

Rusya Çin'den rol çaldı

Rusya'nın Ulyanovsk bölgesi yerel hükümeti uçan dairelerin üretimini gerçekleştirecek beş yıllık projeyi onayladı.

Abone ol

Uçan daireler helikopter ve zeplin melezinden oluşacak. Dünya'da 'aerostatik termobalast aracı' olarak bilinen uçan dairelerin üretim firması LocomoSky kısaca 'Locomoskayner' ismini verdi. Locomoskayner MAKS-2009 havacılık sergisine ilk defa tanıtılmıştı.

MAKS-2009 sergisinde tanıtılan prototip 'uçan daire' 7 metre çapında ve 20 kilogram taşıma kapasitesine sahip. Ancak şirketin asıl amacı 600 bin ton yük ve binlerce yolcu kapasitesi olan uçan daireleri üretmek. Locomoskayner zepline benzerliğinin yanında birçok geliştirilmiş yanları var. Dikey inişler yapabilen ve düz çizgide 100 km/s yakın hızla hareket edebilen Locomoskayner kendi etrafında dönebilecek ve iniş için özel bir zemine ihtiyaç duymayacak.

Aerodinamik yapısından ötürü normal uçaklara göre daha az yakıt kullanacak olan Locomoskayner, özellikle uzak ve araçların ulaşılmadığı bölgelere yük taşıması açısından çok kullanışlı olması bekleniyor.Yerel hükümetin hesaplarına göre projenin 90 milyar dolardan fazla yatırım çekebilecek. Ayrıca bölgede 800 kişiye iş imkanı ve bütçeye vergi gelirleri sağlanacak. LocomoSky şimdiden bölgenin sanayi merkezinde tesislerini kurmaya başladı.

1937'den bu yana üretimi durdurulan zeplinler dikey iniş yapamıyordu. Zeplin'in iniş yapabilmesi için dışarıdan müdahale gerekiyor, ya da inşa edilen özel kulelere iniş yapabiliyordu. Ani rüzgarlar bile zeplinleri etkileyebiliyordu. Ayrıca zeplin yakıt olarak hidrojen gibi tehlikeli madde kullanıyordu, Locomoskayner ise bunun yerine gelium maddesini kullanacak. Uçan dairelerin üretimi Sovyetler Birliği döneminde 1980 yıllarında hız kazanmıştı, saatte 250 kilometre hıza kadar ulaşılması, zor bölgelerde 200 bin ton kapasiteli yüklerin taşınabilmesi için projeler hazırlanmıştı. Ancak Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte proje tamamen unutulmuştu.