BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.497,40
HABER /  POLİTİKA

Abdullah Gül'den Baykal'a sitem

CHP Lideri Baykal, bugün Çankaya'ya çıktı. Görüşmede yaşanan ilginç diyalog kameralardan kaçmadı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 1 yıl aradan sonra dün Çankaya Köşkü’ne çıktı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Baykal’ın görüşmesi 1 saat 40 dakika sürdü. Baykal, 17.30’daki randevu için 5 dakika önce Çankaya Köşkü nizamiyesinden giriş yaptı. Tam saatinde başlayan görüşmenin başlangıcında görüntü alındı ve görüntüler Cumhurbaşkanlığı tarafından basına dağıtıldı. Görüntüye göre Cumhurbaşkanı Gül,Deneme Baykal’ı makam odasının kapısında karşıladı. Baykal “Son gelişimde oda bu şekli almış mıydı?” diye sordu. Gül ise “Böyleydi” karşılığını verdi. Baykal’ın “Ben fark etmemişim” demesi üzerine de Gül Baykal’ın 1 yıldır Köşk’e gelmediğini ima ederek “Eeee, uzunca bir süredir gelmediğiniz için” karşılığını verdi.

Baykal: Faydalı görüşme

Görüşmeden sonra açıklama yapılmadı ancak Baykal, Cumhurbaşkanı Gül ileyaptığı görüşmeye ilişkin parti yöneticilerine yaptığı değerlendirmede, görüşmeyi “faydalı” olarak nitelendirerek, gündemdeki konuların ele alındığını söyledi.Baykal, Cumhurbaşkanı Gül’ün daha önce yaptığı liderler turu çerçevesinde ilk olarak 21 Ekim 2007’de Çankaya Köşkü’ne çıkmıştı. Dağlıca baskınından sonra sınır ötesi operasyon yapılıp yapılmaması konusunun ele alındığı bu görüşmeden sonra Baykal 27 Mart 2008’de Köşk’e bir kez daha çıktı. 1 saat 40 dakika süren görüşmede Gül Baykal’la öğle yemeği yemiş ve Kayseri mantısı ikram etmişti. Baykal son olarak da 5 Mayıs 2009’da Çankaya Köşkü’ne çıkmış, bu görüşmede de Anayasa değişikliği ve terörle mücadele görüşülmüştü.

Milliyet Gazetesi Ankara temsilcisi Fikret Bila görüşmenin perde arkasına ilişkin izlenimlerini yazdı..

“Mahkemeye gideriz”
Baykal’ın, anayasa değişikliğinin yargıyla ilgili düzenlemelerinden kaygılı olduklarını ve böyle  bir değişiklik yapılması halinde, Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açacaklarını bildirdiği kulislere yansıyan haberler arasında. CHP lideri, devletin en üst makamına anayasa değişikliğiyle ilgili tutumunu çok net biçimde aktarmış durumda.
CHP liderinin ayrıca iktidar partisinin seçim için son yıla girildiği bir dönemde anayasa değişikliğine yönelmesinin doğru olmadığını ilettiği haberi de yansıdı. Keza Anayasa Mahkemesi’nin laiklik karşıtı odak olduğuna hükmettiği AKP’nin, devletin temel kurumlarıyla ilgili anayasa değişikliği yapmasını da sakıncalı bulduklarını yansıttığını belirtebiliriz.

Üçlü zirveyle ilgili kaygı
CHP lideri Deniz Baykal’ın, Köşk’te yapılan üçlü zirveyle ilgili kaygılarını aktardığı gelen haberler arasında. Baykal’ın, bu zirveden sonra yargı alanında yaşanan gelişmelerin, yargı bağımsızlığı konusunda tereddütlere neden olduğu biçiminde bir izlenimi var. Bu izlenimi Cumhurbaşkanı Gül’le paylaştığı söylenebilir. Acaba yargıdaki bazı kararlar, bu zirvenin etkisiyle mi alındı sorusu ana muhalefet liderinin kafasını kurcalıyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğinde kararlı olduklarını açıkladı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in koordine ettiği anayasa değişikliği çalışması sürüyor.

1 YIL SONRA 100 DAKİKA

Baykal son olarak 5 Mayıs 2009’da Çankaya Köşkü’ne çıktı, bu görüşmede de Anayasa değişikliği ve terörle mücadele görüşülmüştü.
Cumhurbaşkanı Gül, bugün de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile de ayrı ayrı görüşecek.