BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.435,70
HABER /  POLİTİKA

Büyükanıt ve Evren neden yargılanmadı?

'27 Nisan muhtıra mıydı ve 12 Eylül darbecileri neden yargılanmıyor?' tartışmalarına eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan yazdığı kitapla katıldı.

Abone ol

Yaşar Okuyan, 1980 darbesinin 30'uncu yılında 'O Yıllar- 12 Eylül'den Anılar, Mektuplar ve Belgeler' adlı bir kitap yayınladı. Okuyan, 'Hükümet darbecilerin yargılandığını söylüyor ama inandırıcı değil. 27 Nisan muhtıra değil miydi? Ne yaptılar Büyükanıt'a? Emekli olunca üstün hizmet madalyası, takıp altına 1 trilyonluk araba çektiler. Biri bana bu çelişkiyi anlatsın' dedi. 

Okuyan, 12 Eylül yıllarını yazmaya, Kenan Evren'in üç yıl önce yaptığı, Türkiye'nin eyalet sistemine geçebileceği yönündeki açıklamalarının neden olduğunu söyledi. Evren, Türkiye'nin eyalet sistemine geçmesinin kapısını açacak olan bölge valilikleri kurulmasıyla ilgili bir düzenleme hazırladıklarını ancak Turgut Özal'ın başbakanlığındaki hükümetin bunu kabul etmediğini anlatmıştı.

Yaşar Okuyan,'Binlerce insanın hayatını karartan, Mamak'ta, Diyarbakır'da, Metris'te yüzlerce insana yapılan işkencenin ve yüzlerce fail-i meçhul cinayetin sorumlusu olan Kenan Evren'i, Cumhurbaşkanı Gül Çankaya Köşkü'nde ağırladı. Başbakan Erdoğan, onunla yan yana nikah şahitliği yaptı. Bülent Arınç, Evren'le kurdele kesti. Bu nasıl bir mantık?' diye sordu.

SUÇÜSTÜ BELGELERİ

Okuyan,  dönemin 2'nci ordu komutanı Org. Bedrettin Demirel'in 'Darbeyi bir yıl önce planlamıştık ama olgunlaşmasını bekledik' sözlerini hatırlattı. Sıkıyönetim olmasına rağmen 12 Eylül 1979'dan darbe gününe kadar ölümlerdeki ve fail-i meçhul cinayetlerdeki olağanüstü artışa dikkat çeken Okuyan, 'Olgunlaşmasını nasıl bekledikleri anlaşılıyor. Bu, suçüstü belgedir' dedi.

Okuyan, kitabında, 'dehşet verici' sözleriyle nitelendirdiği 10 Mart 1981 tarihli, Tümgeneral Mahmut Boğuşlu imzalı rapora da yer verdi.