BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.382,38
HABER /  GÜNCEL

Başkent doğalgaz için en yüksek teklif

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 oranındaki hissenin satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin pazarlık başladı.

Abone ol

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 oranındaki hissenin satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri başladı. İhaleye katılan 7 firma arasından en yüksek teklif MMEKA'dan geldi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihaleye 7 firma katıldı.

İhalenin başlangıcında ihale usul ve yöntemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Aksu'nun verdiği bilgiye göre, ihalede tüm teklifler ABD doları cinsinden alındı.

Bir tur elemesiz kapalı yazılı teklif alınmasının ardından 3 elemeli tur yapıldı. Daha sonra açık artırmaya geçildi. Açık artırma, belirlenen başlangıç tutarı üzerinden, artırım aralığıyla sürdü.

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 1 milyar 211 milyon dolarla MEKA, MMEKA Makina İthalat Paz. ve Tic. A.Ş. verdi.

BAŞKENT DOĞALGAZ A.Ş

Bu arada, ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz A.Ş, 2037 yılına kadar geçerli olan 30 yıllık doğalgaz dağıtım lisansına sahip ve yaklaşık 1,2 milyon abonesi bulunuyor.

Geçen yıl, 2,1 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştiren şirket, 8 bin 300 kilometre uzunluğunda boru hattına ve 1.012 adet doğalgaz dağıtım istasyonunu içeren bir şebekeyi yönetiyor.

Şirket, hem abone sayısında hem de doğalgaz satış hacminde istikrarlı bir büyüme gösterirken, 2003 ve 2009 yılları arasında abone sayısı ve doğalgaz satış hacmindeki yıllık ortalama artış sırasıyla yüzde 9,7 ve yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.

İHALEYE KATILAN FİRMALAR

İhaleye katılan firmalar, şöyle:

1- MEKA, MMEKA Makina İthalat Paz. ve Tic. A.Ş.

2- Aksa Doğalgaz A.Ş.

3- Yıldızlar SSS Holding A.Ş.

4- Fernas İnşaat A.Ş.

5- Akfen Holding A.Ş.

6- Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi Tic. A.Ş.

7- Limak Yatırım İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş.