BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.431,59
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Başkan yardımcılığı mutlaka olmalı!

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yeni anayasada mutlaka başkan yardımcıları makamının da olması gerektiğini söyledi.

Abone ol

AK Parti'nin MHP'ye ilettiği başkanlık teklifine ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı.

AK Parti'nin teklifinde yürütmenin başı unvan olarak Cumhurbaşkanı.

Teklif Başbakanlık makamının kaldırılmasını öngörüyor.

Teklifte Cumhurbaşkanı'nın sorumluluğunu düzenleyen bir madde de var.

Bu madde, Cumhurbaşkanı'nın yaptığı iş ve işlemlerden dolayı Yüce Divan'a Meclis'in dörtte üçü çoğunluğuyla sevk edilmesini öneriyor.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

DAR BÖLGE SİSTEMİ TARTIŞILABİLİR

Şentop özetle şöyle konuştu:

''Komisyona geldikten sonra metnin bütününü görme imkanımız var. İçeriğiyle ilgili biraz bekleyelim çünkü müzakereler olacak. Bugünkü mevcut sistemle ilgili temel sıkıntımız istikrarsızlık ve belirsizlik. Her ne kadar 2002'den bu yana AK Parti'nin tek başına iktidar olmasıyla beraber bu tablo aşılmış gibi görünse de bu istikrar üreten sistemin kendisi değil. Bu istikrar konjonktürle AK Parti gibi bir partinin varlığı ile ortaya çıkar bir istikrar. 90'larda 70'lerde ve 60'lara kadar gittiğimizde problem gözüküyor. Tek bir seçim yapılıyor bu seçimle sadece parlamento seçiliyor ve içinden hükümet çıkıyor. Yasama organını nasıl millet seçiyorsa yürütme organını da millet seçmeli. Böyle olduğunda seçim akşamı hükümet de belli. Partisiz cumhurbaşkanı vesayet ve darbe dönemlerinin getirdiği bir durum. Bu husus 61 Anayasası ile girmiştir.

BAŞKAN YARDIMCILARI

Başkan yardımcılığı makamının mutlaka olması gerekir. Başkanlık sisteminde çiftbaşlılık ortadan kalkıyor. Şu anda cumhurbaşkanının sahip olduğu atama yetkisi daha fazla. Yeni sistemde bu kadar fazla değil. Yeni sistemin 2019 seçimlerinden itibaren yürürlüğe girmesi doğru olur. Dar bölge sistemi tartışılabilir. Bunun avantajları da dezavantajları da var.''