BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.436,02
HABER /  EKONOMİ

Kredi ve mevduat faizleri 2017'de düşecek AK Parti'den açıklama

Kredi ve mevduat faizleri düşecek! 2017'de Türkiye ekonomisine ilişkin bu öngörü AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'ye ait.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Türkiye'nin 2017 ekonomik görünümüne ilişkin Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik'e açıklamalarda bulundu. 

Vatan yazarı Murat Çelik'in "Dişli'den 2017 öngörülüri" başlıklı bugünkü yazısında yer alan bilgilere göre, 2017'de hem kredi faizlerinde hem de mevduat faizlerinde düşüş yaşanacak.

İşte Şaban Dişli'nin açıklamaları...

HALK PİYASAYA MÜDAHALE ETTİ

- Makro ekonomik verilere bakıldığında aslında durumumuzda hiçbir problem yok. Mesela enflasyon... Evet döviz kurlarında bir hareketlilik var ama unutulmamalı ki, 2016’da DAEŞ’in saldırıları ve Rusya kriziyle turizmde yüzde 40’a varan bir döviz geliri kaybımız oldu.

- 15 Temmuz sonrası birinci aşamada 12 milyar dolar, ikinci aşamada 4 milyar dolarla piyasaya müdahale eden millet oldu. Halk demokrasiyi ve ülkeyi kurtarma coşkusuyla yaptı bunu. Dövizini bozdurdu. Merkez Bankası hiç müdahale etmedi. Bankalar müdahale etmedi. Müdahaleyi halk yaptı.

- Yeni yıl ile birlikte, turizm gelirlerinin normale dönmesi, ABD’deki netleşme ve hükümetin tedbirleriyle döviz üzerindeki bu baskı azalacaktır. Bakın sadece bir örnek vereyim... Vakıfbank son iki ay içinde, 5 yıl vadeli sadece 0.25 oranında faiz artırımıyla, 2 milyar Dolar sendikasyon yaptı. Bu, dış dünyanın Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne güvenmeye devam ettiğinin göstergesi.

- Şu anda iş dünyası yatırımı, tüketici de harcamayı erteliyor. Gerekçeleri de 15 Temmuz’un yarattığı travma ve belirsizlik ortamı. Yani önlerini göremediklerini söylüyorlar.

KREDİ FAİZLERİ DE MEVDUAT FAİZLERİ DE DÜŞECEK 

- Bir sorunlar zinciriyle buraya geldik, bu zincirin kırılarak geriye dönmesi lazım. Irak, Suriye, terör ve dış faktörler... Şimdi mesela, doğu ve güneydoğuda yeni konutların teslimi ile birlikte yeni bir yaşam başlıyor. Oradan da batıya doğru belirsizlikler ortadan kalktıkça moral geri dönecek. Trump’ın dış politikası ve orta doğu politikası da belirleyici olacak.

- Faiz mevzuuna gelince... Merkez Bankası faizleri düşürüyor ama mevduat faizlerini de düşürmek için Hazine ve Bankalar Birliği’nin çalışmaları var. Bu da kredi faizlerine yansıyacak. Yani hem kredi faizleri daha da düşecek hem de mevduat faizleri... Böylece yatırımcının krediye erişme imkanları daha da artırılacak. Asıl önemli olan büyük yatırımcının krediye erişebilirlik seviyesi. Yeni kredi imkanlarını oluşturma gayreti de bu başlıkta çok önemli.

KÖRFEZ SERMAYESİ GERİ GELECEK

- Türkiye ekonomisi dengeler açısından kötü değil. Cari açık ve bütçe açığında kötü değiliz. Yatırım tasarruftaki açık için BES ve Varlık Fonu var biliyorsunuz. Bu açık daha önce yabancı tasarrufla karşılanıyordu. Körfez ülkelerinden gelen para ve doğrudan yabancı yatırımlar vardı.

- Türkiye üzerinde oynanan algı oyunlarının bir parçası da körfez sermayesinin artık gelmeyeceği söylentisi. Bu doğru değil. Körfez sermayesi kaçmadı, sadece geliş hızında bir süre için bir azalma oldu, bu doğru ama Gezi öncesi güven ortamına döndüğümüzde bu paraların büyük kısmı yeniden Türkiye’ye gelecek. Hatta fazlasıyla... Bu da 2017 itibariyle başlayacak.

REEL EKONOMİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLÜYOR

- Biz Ak Parti Ekonomi Başkanlığı olarak tüm teşkilat kanalıyla reel ekonominin sorunlarını, doğrudan yaşayanlardan alıp topluyoruz. Sorunları bölge bölge ayırıp hükümete doğrudan aktarıyoruz. Hükümetin ekonomi politikaları bizim verdiğimiz bu bilgiler ışığında şekilleniyor.

- Çek yasası, iflas erteleme meselesi gibi konular mesela... Bize yerinden geldi ve hızla yasalarda gerekli değişiklikler yapıldı. Sonradan öğrendik ki, FETÖ şirketleri iflas erteleme yoluyla şirketlerin içini boşaltmış.

- Doğu ve Güneydoğu’da hâlâ terör ve bundan kaynaklı güvensizlik ortamı var belli ölçüde. Bunun dışında FETÖ operasyonlarında tutuklanan sermaye sahiplerinin piyasaya olan borçlarının yarattığı bir sorun var mesela belli bölgelerde.

COŞKU VE GÜVEN ORTAMI 2017'DE SAĞLANACAK

- Bütün bu negatif havaya rağmen, Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü bir alt yapısı olduğunu da herkes kabul ediyor.

- Cumhurbaşkanımızın ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden bu yana dişiyle tırnağıyla oluşturduğu güven ortamını bir şekilde zedelediler, bozdular. O coşkuyu yine verecek, o güven ortamını bir şekilde yine sağlayacaktır Cumhurbaşkanımız. Toplum da bütün bu sorunları ve ekonomiyi yan yana koyup baktığında, biz bu travmadan çıkacağız diyecek ve 2017’de kaldığımız yerden devam edeceğiz.