BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,83
ALTIN 2.430,40
HABER /  GÜNCEL

Basın özgürlüğünde bir adım ilerleme yok

Merkezi ABD'de bulunan düşünce kuruluşu Freedom House, basın özgürlüğünde 8 yıldır ilk kez toplam puanlamada gerileme olmadığını bildirdi

Abone ol

Freedom House'un, Perşembe günü kutlanacak Dünya Basın Özgürlüğü Günü öncesinde yayımladığı yıllık raporda, küresel medya özgürlüğünde gerileme
olmadığı belirtilirken, ülkelerdeki basın özgürlüğü sıralamasında Batılı ülkeler yine ilk sıralarda yer aldı.

Batılı ülkeler üst sıralardaki yerini korumasına rağmen, geçen yıl yapılan, gelir eşitsizliğinin protesto edildiği işgal hareketini izleyen gazetecilere yönelik muamele yüzünden ABD'nin puanında düşüş oldu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü de Ocak ayında yayımladığı Basın Özgürlüğü Endeksinde, protesto gösterilerinde polisin gazetecilere muamelesi
yüzünden ABD'yi 20. sıradan 47. sıraya geriletmişti.

Freedom House'un raporunda, İtalya'nın medya patronu Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifasından sonra İtalya'da çok az bir yükseliş olduğu belirtildi.

Bölgesel olarak Batı Avrupa'da değerlendirilen Türkiye'nin puanı ise cezaevindeki gazeteciler yüzünden bir puan geriledi.

İngiltere'de bu yıl çok az gerileme olan ülkeler arasında yer alırken, Arap Baharı'nın Mısır, Tunus, Libya gibi ülkelerde basının serbestleşmesini
sağladığı kaydedildi.

Karin Deutsch Karlekar ve Jennifer Dunham tarafından hazırlanan raporda, Çin, Afrika'daki otoriter rejimler ve Ortadoğu'nun Arap Baharı'yla ilgili haberlere sansür uyguladığı, Uganda, Angola ve Cibuti'de gösterileri izleyen gazetecilere bazen sert müdahalelerde bulunulduğu ifade edildi.

Ayrıca Çin, Rusya, İran ve Venezuela, hükümeti eleştiren gazetecilerin hapsedildiği, medya kuruluşlarının kapatıldığı, gazetecilere karşı davaların açıldığı ülkeler olarak sıralandı.

Raporda, dünyanın gazeteciler için en tehlikeli ülkelerinden biri olan Meksika'da ise bu durumun devam ettiği vurgulandı.

197 ülkede yapılan araştırma neticesinde 66 ülkede basın "özgür", 72 ülkede "kısmen özgür", 59 ülkede de "özgür değil" kategorisinde yer aldı.