BIST 10.557
DOLAR 32,22
EURO 35,15
ALTIN 2.433,36
HABER /  GÜNCEL

Çevik Bir'den tank Hasan için 11 emir

'Tankın üzerine çıkarım' sözüyle adı 'Tank Hasan'a çıkan eski Bakan Hasan Celal Güzel de Çevik Bir'in hedefindeymiş.

Abone ol

28 Şubat döneminde askere karşı çıkışlarıyla tanınan Hasan Celal Güzel hakkında Çevik Bir'in savcılara 11 yazı gönderdiği belirtiliyor.

göre komutanlar Güzel'in peşini hiç bırakmamış. Güzel'in kimi sert eleştirilerini hakaret olarak gören Bir'in suç duyuruları sonucunda Güzel, bir süre Ayaş Cezaevi'nde yattı. Bir imzalı belgelerin örneklerinin yer aldığı haberde, şikayetlerden örnekler sıralanıyor.

YASAL İŞLEM YAPILSIN

-Çevik Bir'in Güzel hakkındaki ilk şikâyeti, 13 Mart 1997 tarihini taşıyor. Bir, Adalet Bakanlığı'na gönderdiği yazıda Güzel'in "... MGK kararları namert bir muhtıra... Türkiye'yi cunta yönetiyor." sözlerini hatırlatıyor. Yasal işlem yapılması ve sonucundan Genelkurmay'a bildirilmesini istiyor.

MANEVİ ŞAHSİYETE SALDIRI

-Bir, 13 Mayıs 1997'de Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na Güzel'in "TSK'nın başındaki kişi (İ.Hakkı Karadayı) Şapka Kanunu'na riayet etmemektedir." sözünü taşıyor. İkinci başkan, aynı tarihte başsavcılığa Güzel'in kendisini eleştirdiği "Çevikistan laik cumhuriyeti anayasası" başlıklı mizahi çalışmasını götürüyor. "TSK'nın üst komuta kademelerindeki generallerin hiç de mizah niteliği olmayacak şekilde küçük düşürülmek istendiği, TSK'nın manevi şahsiyetine saldırıldığı anlaşılmaktadır." ifadelerini kullanıyor.

u.20120501085705.jpgGENERAL BOZUNTUSU

-Başbakan Necmettin Erbakan'a hakaret eden Erzurum Bölge Komutanı Tuğg. Osman Özbek'in, nasıl korunup kollandığını deşifre ediyor. Belgeye göre, Bir, şikâyet yazısında "...'Bu general bozuntusunun, ordu ile ilişkisi derhal kesilmelidir..." diyen Güzel'in, Cumhuriyet'in manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif ettiğini savunuyor.

CARTTAN CURTTAN KORKMAYIN

-"...Toptan tanktan, cartan curttan korkmayın... Bu okulların kılına bile gene zarar veremeyecekler..." sözleri için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuluyor.

KANUNLARA KARŞI GELMEK

-Güzel'i, "...Hadi artık ülkeyi yönetmeye kalkan cuntacıya haddini bildirin." sözleri sebebiyle 'halkı kanunlara karşı gelmeye tahrik etmek"le suçluyor.

SAVCILIĞA YAZI

-Hasan Celal Güzel, 1998'de ise siyasi tarihe geçen, "...İ.Hakkı Karadayı veya başkaları halkın üzerine kendilerine emanet edilen silahları çevirmek isterlerse tankların üzerine çıkarım..." sözleriyle cuntaya meydan okuyor. Bir, 28 Mayıs 1998 tarihli yazıyla bu kez Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat veriyor.

BÇG'NİN ŞEREFİNE HAKARET

-Çevik Bir, 11 Ağustos 1998 tarihli belgede ise ihbar konusu "İhraçlar...TSK içinde hiçbir kanuni mesnedi olmadan, illegal şekilde yapılanan BÇG'nin fişleme ve ihbar sisteminin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor..." ifadeleri oluyor. Güzel hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda "Askerî, resmi bir heyet olan BÇG'nin şeref, haysiyet ve vakarına tecavüz ve hakarette bulunulmaktadır..."