BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Başı açıkları kim koruyacak?

Türbanlılar üniversitelere girecek ama başı açıklara ne olacak? Onları kim koruyacak?

Abone ol

Prof. Dr. Ergun Özbudun, 'Türkiye provokatörü bol bir ülke. Başı açık kızların korunması için anayasal güvence sağlanması gerekiyordu' dedi

Eleştirileriyle AKP ve MHP'nin üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılmasına yönelik formülün değiştirilmesine yol açan Prof. Dr. Ergun Özbudun, hazırlanan teklifte kamu düzeni, başkalarının hürriyetlerini ihlal etmeme gibi sınırlamalara yer verilmemesini sakıncalı bulduğunu vurguladı.

AKP için yeni anayasa taslağı hazırlayan komisyonun başkanı olan Özbudun Milliyet'e yaptığı değerlendirmede, "Anayasada kriterlere yer verilmesi, birtakım güvencelerin sağlanması açısından daha sağlam olurdu. Türkiye provokatörü bol bir ülke. Gerçekten marjinal gruplar var. Metnin bu açıdan yeterli olduğu düşüncesinde değilim" dedi.

MAHALLE BASKISI

Anayasa taslağında başlangıçta sınırlayıcı kriterlere yer vermediklerini, daha sonra bunun hata olduğunu düşünerek 'genel ahlak ve ceza mevzuatına aykırı olmama' kriterlerini koyduklarını ifade eden Özbudun, "Bununla da yetinmeyerek daha sonra başkalarının hürriyetlerini ihlal etmeme, kamu düzenini ihlal etmeme sınırlamalarının konulmasını uygun bulduk. Bana göre, bunlar teklife konabilirdi" diye konuştu.

BAŞI AÇIK KIZLARI KORUMA KRİTERİ

Üniversitelerdeki yasağın kalkması halinde özellikle taşrada okuyan kızlar üzerinde baskı oluşacağı, fiilen başını örtmemenin imkânsız hale geleceği endişesinin hafife alınamayacağını belirten Özbudun, "Başkalarının hürriyetlerinin korunması kriterinin metinde yer alması başı açık kızlar için anayasal güvence oluşturacaktır" dedi.

AKP adına anayasa taslağı hazırlayan isimlerden Doç. Dr. Serap Yazıcı da, önceki gün katıldığı bir programda "Biz Ceza Kanunu'na başı açık kızları korumak için madde eklensin dedik, ama konulmadı. Bu korumanın yaratılması, olası baskıları engellemek için çok önemli" diye konuştu.