BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,98
ALTIN 2.448,31
HABER /  GÜNCEL

Başbuğ Paşadan sert çıkış

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ Diyarbakır'dan önemli mesajlar verdi... İşte açıklamalar;

Abone ol

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, terörle mücadele kapsamında olası sınırötesi operasyonu değerlendirdi. Başbuğ, ''Askeri ihtiyaçlar gerektiğinde Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütüne karşı uygun göreceği tedbirleri her zaman alabilir'' dedi.

Diyarbakır'da konuşan Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Başbuğ, "Bu konunun kamuoyunun gündeminde gereğinden fazla yer almamasına özen gösterilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir" dedi.

''Türkiye'de yaşanan terör olayları, Irak'ta meydana gelen gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir'' diyen Başbuğ, Türkiye'nin milli menfaati, bütün gelişmelere rağmen, Irak'ın siyasi ve toprak bütünlüğünün korunmasını zorunlu kılmaktadır" diye konuştu.

Orgeneral Başbuğ, "Türkiye, milli menfaatlerini koruyacak güçtedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kaynağı ne olursa olsun, şantajları ve şantajlara dayanan tehditleri ciddiye almaz. Büyük devlet adamı İsmet İnönü'nün Lozan Konferansı esnasında açıkça söylediği gibi (Irak'ın güvenliği bakımından en iyi garanti, Irak'ta iktidar kimin elinde olursa olsun, Türkiye'nin dostluğunu kazanmaktır)'' ifadesini kullandı.

"Kuzey Irak'ta 4 bine yakın PKK'lı var"

Irak'ın kuzeyinde, büyük çoğunluğu Türkiye sınırına yakın bölgelerde olmak üzere 3 bin 500-3 bin 800'e yakın teröristin bulunduğunu söyledi.

Başbuğ, bölgedeki iç güvenlik harekatının yürütülmesinde Genelkurmay Başkanı'na karşı sorumluluk taşıdıklarını, bölücü terör örgütüne karşı yürütülen mücadeleyi 'İç Güvenlik Harekatı' olarak adlandırdıklarını belirtti.

Orgeneral Başbuğ, terör örgütüne karşı mücadelenin esas itibariyle dört ana alanda güvenlik, ekonomi, sosyo-kültürel ve bilgi harekatı alanlarında yürütüldüğünü belirterek, ''Bu aslında devletin, bütün kurumlarını ve imkanlarını kullanarak, teröre karşı kararlılıkla mücadele etmesi demektir'' dedi.

Başbuğ, "Bu konuda kavram kargaşası yaratılmamalı, zihinler bulandırılmaya çalışılmamalıdır. Karışımızdaki organize bir terör örgütüdür ve bu örgütün de silahlı bir kadrosu vardır. Güvenlik kuvvetlerinin, bu mücadeledeki temel görevi, kırsalda ve yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarının, yani teröristleri arayıp bulmak ve etkisiz hale getirmektir" diye konuştu.

Başbuğ'dan nevruz uyarısı

Kara Kuvvetleri Komutanı, ''Önümüzde ulusça kutlayacağımızı Nevruz Bayramı vardır. Halkımızın bu bayramı büyük bir coşku ile kutlaması, ancak bölücü amaçlara alet olmaması temel isteğimizdir'' dedi.

Bölücü terör örgütünün etnik milliyetçilik temelinde hareket ettiğine, örgütün bugün için öncelikli hedefinin Türkiye'deki ulus devlet yapısının ortadan kaldırılması olduğuna dikkati çeken Orgeneral Başbuğ, her ülkede etnik ve kültürel farklılıkların olabileceğini, farklılıklara saygılı olmanın başka şey, farklılıkları öne çıkarmaya, hakim kılmaya çalışmanın ise başka bir şey olduğunu belirtti.

Ulus devletin farklılıklara saygı gösterirken, ülkenin bütün fertlerini ulusal bir kimlik altında ortak paydalar çerçevesinde bütünleştirmeyi hedef aldığını anlatan Başbuğ, ortak paydaları da dil, kültür ve ülke birliğini oluşturduğunu kaydetti.

Başbuğ, ''İç güvenlik harekatının uygulanmasında özellikle şu hususa özen göstermekteyiz. Bölgedeki insanımızi terörle özdeşleştirmek, herkesi potansiyel terörist olarak görmek, terörizmle mücadelede yapılacak en büyük yanlıştır. Bu tip davranışlar terör örgütü yararına olacaktır" dedi.

Başer: "Gerekli görülürse olur"

Aydın'da bulunan Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer de, devletin 'ilgili' kurumları 'gerekli' görürse, bir sınırötesi harekata karar verilebileceğini, bunda hiçbir engelin olmadığını söyledi.

Terörle mücadele konusunda, kendi sınırları içerisinde 'kimsenin' Türkiye'ye karışamayacağını vurgulayan Başer, komşu ülkenin sınırları içerisindeki mücadelenin ise, ABD ile işbirliği içerisinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. //