BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,68
ALTIN 2.394,45
HABER /  DÜNYA

Başbakanın bahsettiği o cami

Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan ve yıkılan cami TİKA yatırımıyla yeniden ibadete açıldı.

Abone ol

Nizam Camii’nin restore edilmesi için 100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğuna mektup yazılırken, camii 100 yıl sonra 2011 yılında restore edilip ibadete açıldı.

Erdoğan’ın, “AK Parti döneminde, dünyanın neresinden olursa olsun mektuplar artık 100 yıl bekletilmiyor, anında cevap veriliyor.”dediği Nizam Camii’nin ilginç bir hikayesi bulunuyor.

1911 YILINDA MEKTUP YAZDILAR
Karadağ’ın Başkenti Podgorica yakınlarındaki Tuzi kasabasında, Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Nizam Camii bulunuyor. Cami’nin bahçesinde ise Balkanların fethinde şehit olan Osmanlı askerlerinin şehitliği bulunuyor. 1911 yılında Karadağ Müslümanları caminin restore edilmesi için Osmanlı Padişahı’na mektup yazdı.

CAMİ YIKILDI
1911 yılında mektubun yazılmasının ardından 1912 yılında Balkan Savaşları başladı ve Karadağ Osmanlı hakimiyetinden çıktı. 1937 yılında ise caminin imamı şehit edilirken, cami de tamamen yıkıldı.

100 YIL SONRA YENİDEN YAPILDI
Tuzi Kasabasındaki Nizam Camii’nin yerine yeni cami yapılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istendi. Başbakan Erdoğan’da TİKA’ya caminin yeniden yapılması talimatı verdi. TİKA tarafından yeniden inşa edilen camii, 2011 yılının Kadir Gecesinde yeniden ibadete açıldı.

100 YIL BEKLEMEYİN
TİKA
’dan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2012 yılında Nizam Camii’ni ziyaret etti. Karadağ Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Feyziç Bozdağ’a, caminin acıklı hikayesini anlattıktan sora “Sayın Bakanım, Türkiye olarak mektuplarımıza cevap vermek için ne olur 100 yıl beklemeyin”dedi.