BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.404,70
HABER /  DÜNYA

Sağlık Bakanından korkutan açıklama

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin üçte birinin obez, üçte birinin de kilolu olduğunu söyledi.<br/>Sağlık Bakanlığı bütçesi Plan ...

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin üçte birinin obez, üçte birinin de kilolu olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan görüşüldü. Bakan Müezzinoğlu, Komisyon’da Bakanlık bütçesi ile ilgili sunum yaptı. Müezzinoğlu, "Merkez Yönetim bütçesi 2013’de 16 milyar 894 milyar, 2014’de 18 milyar 647 milyon TL, değişim yüzde 10,4, döner sermaye bütçesindeki değişim ise yüzde 7,9" ifadesini kullandı. Müezzinoğlu, Türkiye’nin sağlık alanında dönüşümüne dikkat çekerek şunları söyledi:
"Bizler önce insan, şerefi mahlukat diyerek sağlıkta dönüşüm programını başlattık. Doğumda bekleme yaşam süresi 2002 yılında 71,8 iken 2012 yılında 76, bebek ölümleri bin canlı doğumda 31.5’tan 31.4’e, 5 yaş altı ölüm hızı bin canlı doğumdan kırklardan onlirlere, ölüm oranı 64’lerden 5.4’lere, sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 39,5’ten yüzde 75’lere yükseldi."

SAĞLIK STRATEJİSİNİN AMAÇLARI
Sağlıkta 2013-2017 stratejik Planı hazırladıklarını söyleyen Müezzinoğlu, "Vizyonumuz sağlıklı hayat tarzının benimsediği ve herkesin sağlık hakkına kolayca ulaştığı bir Türkiye. Misyonumuz insan merkezli yaklaşımla birey ve toplum sağlığını en üst düzeyde korumak. Sağlık sorunlarına zamanında uygun ve etkili çözümleri sunabilmek. Temel ilke ve değerlerimiz ise evrensellik, hakkaniyet, katılımcılık, dayanışma, saygınlık, iş ahlaklı, hesap verebilirlik, kayıta dayalı, kalite ve verimlilik, inovasyon" diye konuştu. Müezzinoğlu, sağlık stratejilerinin amaçlarını şöyle sıraladı:
"Sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak ve sağlıklı hayat tarzına teşvik etmek. Birey ve topluma edilebilir, uygun, etkili, etkin hizmeti sunmak. İnsan merkezli ve bütüncül yaklaşımla bireylerin sağlık ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak. Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı aracı olarak sağlık sistemini geliştirmeye devam etmek."

"AŞILAMADA ZİRVEDEYİZ"
Müezzinoğlu, halk sağlığı hizmetlerinde yaklaşık yüzde 13 oranında artış olduğunu belirterek, "Aşılama hizmetlerinde en geniş aşılama programını uygulayan ülkeler arasındayız. Aşılama hizmetini tamamen ücretsiz sunuyoruz.yüksek aşılama oranına devam ediyoruz. Erişkin aşılama programımızı geliştiriyoruz. Karekod destekli elektronik aşı takip ve soğuk zincir izleme sistemini uyguluyoruz" ifadelerini kullandı.
Aile hekimleri sayısının 2013 yılında 21 bin 200’e ulaştığını belirten Müezzinoğlu, "Aile hekim başına nüfusu 2017 yılında 3 binin altına düşürmeyi hedefliyoruz. Aile hekimliğinde yaşa özel periyodik muayeneleri başlatıyoruz. Aile hekimliği hizmetlerinin aile hekimleri uzmanlarında verilmesi için uzmanlık eğitimini teşvik ediyoruz. Görüntüleme hizmetlerinin verilmesini yaygınlaştırıyoruz" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE’NİN ÜÇTE BİRİ OBEZ"
Türkiye’nin üçte birinin obez olduğunu, üçte birinin ise kilolu olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"2017 yılına kadar obez nüfus oranını yüzde 25’lere indirmeyi hedefliyoruz. Obezite ile mücadele 12 yaş ve üzeri bireylerde fiziksel aktivite yapmayan yüzde 72’lik bir nüfus var. Egzersiz yapma oranını yüzde 50’lere, yapmayan oranını yüzde 50’nin altına indirmeyi hedefliyoruz."
Müezzinoğlu, evde sağlık hizmetlerini başarıyla sürdürdüklerini söyleyerek,"Yatağa bağlı hastaların evde yapılabilecek tıbbi bakım ve rehabilitasyonu eve ortamında geliştirmek. 2013 yılının ilk 9 ayında 346 bin kişiye ulaştık. Bulaşıcı hastalıklara mücadelede kuzamıklan ilgili sıkıntı yaşadık. Yürüttüğümüz kızmadık programı ile 2008 yılından beri ülkemizde kızmadık vakası görülmüyordu. Bu süreçte Avrupa’da kızamığın kontrol altına alınamaması son bir yılda ülkemizi de etkiledi. Son bir yılda kızamığın vakalarını kontrol altına aldık" ifadelerini kullandı.
(iha)