BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,42
HABER /  POLİTİKA

Başbakan'dan flaş 3. havalimanı açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu 3.Havalimanı'nın açılış tarihine ilişkin açıklama yaptı

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu 3. Havalimanı hakkında kritik açıklamalar yaptı. 

Başbakan Davutoğlu, 3. havalimanı incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, dünyanın en büyük havalimanı vurgusunu yaparak "29 Ekim 2017'de açılış yapmayı umuyoruz ve proje bittiğinde 120 bin kişiye iş imkanı verilecek" dedi.

İşte o açıklamalar:

Maliyeti açısından çok büyük bir proje. Tesisin yapım aşamasında yatırım olarak 10 milyar Euro'luk bir rakamdan bahsedebiliriz. 150'den fazla havayolu şirketi bu havalimanını kullanacak. 2018 yazı itibariyle 3. pistte hazır olacak. 4. faz da tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacağını biliyoruz.

120 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

Bütün bu fazların baştan iyi planlanması gerekiyor. İstanbul için en doğru alanın seçildiğini söyleyebiliriz. Şirketlerden özel olarak talep ettiğimiz konu, bozulmuş zeminin düzeltilmesi. Burada bir çevre duyarlılığı da olacak. Bu proje bittiğinde 60-70 yıllık bozulmalar da düzeltmiş olacak ve sağlam bir zemini olacak. 3 bin iş aracı burada faaliyet gösterecek. 120 bin istihdam oluşacak. Bazı Anadolu şehirlerimizin nüfuslarına bakıldığında öyle bir şehir kadar istihdam burada çalışacak. 600 bin civarı ağaçla ilgili bir işlem yapılması gerekebilir ama yerine 5 milyon ağaç dikilecek.

29 EKİM 2017'DE AÇILIŞ

Her açıdan, sadece yolcu kapasitesi değil, dünyanın en büyük terminal alanı olacak. En üst teknolojik birikim kullanılacak. Bu dünyada örnek gösterilen bir proje olarak hak ettiği yeri alacak. Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde yakından takip etmesiyle ön çalışmalar tamamlandı. 3. Köprü ve İstanbul'un diğer mega projeleriyle birlikte burayı da yakından takip edeceğiz. Önümüzdeki günlerde hızlanarak 29 Ekim 2017'de ilk faz tamamlanacak. Şölen havasıyla hizmete açacağız. THY'nin kapasitesiyle de uyumlu olacak, o zaman 70 milyon kapasiteye ulaşması bekleniyor.

Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

BAŞBAKAN BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI 

Yeni havalimanının adı ne olacak? Atatürk Havalimanı ne olarak kullanılacak?

Havalimanının adı gibi ilan edilen bir isim yok. Bunlar istişare edilir, İstanbul’a yakışır bir isim olur ama öncelikli olan projenin dünyaya takdime dilmesi. Yeditepe Roma’da da vardır, İstanbul’un yeditepesi gibi değil. Doğal çevrenin korunması asli görevimizdir. Ama dünyanın en büyük havalimanının bu dokuyu bozmadan yapılması bizim gelecek nesillere taahhüdümüz.

Atatürk Havalimanı ise daha küçük ölçekli ve özel inişler için tanzim edilebilir bir alan ya da yeşil alanan dönüştürülebilir gibi düşüncemiz var. Ama bunlar istişare edilir.

29 Ekim 2017 dediniz. Daha erken olması ihtimali var mı?

Şu andaki hedef tarih 29 Ekim 2017. Burada önemli olan bir tarih verip sadece o tarihe ulaşma hedefi değil, zemininin sağlamlaştırılarak nihai 4. Faz bittiğinde bu şehre hizmet edecek bir yapının oluşması. Öne çekilebilirse tabi firmalar çalışacak.  

BAŞBAKAN FATİH BİROL'UN YENİ GÖREVİNİ DUYURDU

Başbakan ayrıca uzun yıllardır IAE'de Baş Ekonomist olarak görev yapan Fatih Birol'un, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörlüğü'ne  getirildiğini açıkladı.


fatih-birol.jpg