BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

İsveç eksi faize geçti

İsveç Merkez Bankası, deflasyon tehditine karşı politika faizini sıfırdan eksi 0.1 düzeyine çekti

Abone ol

Deflasyon tehdidine karşı koymaya çalışan İsveç Merkez Bankası, piyasaları şaşırtan bir adımla politika faizini sıfır düzeyinden eksi yüzde 0.1'e düşürdü ve 10 milyar kron tutarında devlet tahvili alacağını açıkladı.

Riksbank olaran anılan merkez bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Enflasyonun hedefe doğru yükselmesini sağlamak için Riksbank para politikasını hızla daha genişlemeci bir hale getirmeye hazırdır. İhtiyaç olması halinde (bu genişleme) olağan para politikası toplantıları arasında da yapılabilir" denildi.

Kararın ardından kron, dolar karşısında yüzde 2'ye yakın değer kaybederek altı yılın en düşük düzeyine inerken, ülkenin gösterge OMXS30 endeksi yüzde 1.5'in üzerinde yükseliş kaydederek yeni tarihi rekoru gördü.

Reuters anketine katılan uzmanların çoğu politika faizinin sabit kalmasını bekliyorlardı. Katılımcıların sadece küçük bir bölümü tahvil alımları gibi adımların şimdi veya ilerleyen dönemde atılmasını bekliyordu.

Merkez bankası, bir yıldan yaklaşık beş yıla kadar vadelerde toplam 10 milyar kron (1.17 milyar dolar) tutarında devlet tahvili alımlarına "yakında" başlayacağını belirtti.

Açıklamaya göre politika faizinin, enflasyon yüzde 2 hedefine yaklaşana kadar şu anki seviyede kalması öngörülüyor.

İsviçre ekonomisine bakıldığında Riksbank'ın para politikası açısından bir açmaza girdiği görülüyor. Ekonomi deflasyonun eşiğinde bulunuyor, buna karşılık Avrupa ülkelerinin çoğundan daha güçlü büyüme kaydediyor.

Petrol fiyatındaki düşüşün henüz yansımadığı tüketici fiyatları bir ay hariç 2014 tamamında yıllık bazda ya yatay seyretti veya düşüş kaydetti.

Ülke ekonomisinin ise bu yıl yüzde 2.7 büyümesi, gelecek yıl ise büyümenin hız kazanması bekleniyor. Avrupa'nın en yüksek düzeylerinden birine sahip hane halkı borçluluğu ise ucuz krediler nedeniyle artış kaydediyor.

Bu kararla birlikte İsviçre ve Danimarka'nın ardından İsveç de negatif faize geçmiş oldu.

Euroya çıpalı para birimini korumaya çalışan Danimarka geçen ay dört defa faiz indirimine giderek politika faizini eksi yüzde 0.75'e indirmişti.