BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.309,84
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Yıldırım'dan Musul ve Kerkük çağrısı

Başbakan Binali Yıldırım, TRT World Forum açılış oturumunda yaptığı konuşmada Irak merkezi yönetimine Musul ve Kerkük çağrısı yaptı.

Abone ol

Başbakan Yıldırım, Musul ve Kerkük için, "demografik yapının, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak eski haline döndürülmesi konusunda da merkezi Irak yönetiminin gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Conrad Otel'de "TRT World Forum"un açılış oturumunda konuştu.İşte Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkanlar:

AVRUPA'DA YABANCI DÜŞMANLIĞI
Avrupa'da göçmen ve yabancı düşmanlığı akımının son yıllarda siyasi alanı da adeta etki altına aldığını görüyoruz. Bu bizim esasen bir süreden beri gündeme getirdiğimiz endişeleri de teyit ediyor. Bu gelişmeleri dikkate alarak Türkiye, kapsayıcı ve kucaklayıcı politika anlayışını sürdürmeye devam ediyor. Her ne kadar Suriye'nin derdiyle dertleniyorsak Arakan'ın derdini de ihmal etmiyoruz. Filistin'in yardımına ne derece koşuyorsak Somali'nin yardımına da koşuyoruz.

İDLİB OPERASYONU
Barışın tesisi için Rusya, İran ve Türkiye olarak Astana sürecini başlatmış bulunuyoruz. Girişimlerimizi BM şemsiyesinde Cenevre sürecine de taşımış bulunmaktayız. Son olarak İdlib'in güvenliğinin sağlanması, çatışmaların sonlandırılması için biz, Rusya ve İran'dan oluşan güvenlik çemberi oluşturma çabalarına başladık.

KUZEY IRAK REFERANDUMU
Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünün muhafazasına büyük önem vermektedir. Meşru olmayan bir referandum gerçekleşmiştir. Bu konuda bizim de atabileceğimiz adımlar mevcuttur. Bunları da birer birer hayata geçiriyoruz. Hava sahamızı kapattık, sınır kapılarının merkezi yönetime devredilmesi sürecini başlattık.

"MERKEZİ IRAK YÖNETİMİNİN DEMOGRAFİK YAPI KONUSUNDA HASSASİYET GÖSTERMESİ GEREKİR"
Musul ve Kerkük'te, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin baskı ile, oldubitti ile değiştirdiği demografik yapıyı, bölgenin tarihine uygun olarak eski haline döndürülmesi konusunda da merkezi Irak yönetiminin gerekli hassasiyeti göstermesi gerekir.

DEAŞ İLE MÜCADELEDE BATI'YA SİTEM
Terör insanlığın baş belasıdır. Terör lanetlenmelidir, üzerine şiddetle gidilmelidir. Fırat Kalkanı ile Suriyeli kardeşlerimizin dönüp yerleşmesini sağladık. Fırat Kalkanı Harekatı ile 3600 üzerinde DEAŞ terör örgütü mensubunu etkisiz hale getirdik. Hiçbir ülke Türkiye'nin gösterdiği başarıyı tek başına gösterememektedir. 4500 DEAŞ terör örgütü elemanını tutukladık. 50 binden fazla yabancı savaşçının ülkemiz üzerinden bölgeye geçmesine engel olduk.

BM'YE SERT ELEŞTİRİLER
Bugün BM yıllardan beri devam eden Afganistan, Filistin, Kıbrıs ve daha birçok bölgedeki sorunlara çözüm üretebiliyor mu? Üretemiyor. Neden? Çünkü taraf tutuyor. BM Güvenlik Konseyi'nin 5 biraderi var. Bu 5 biraderin bir tanesi birilerinden taraf oluyor, tek başına bütün çözümü tıkıyor. Öbürü de ona karşı başka bir bölgedeki sorunda taraf oluyor, o da tıkıyor . Dolayısıyla sorunlar çözülmüyor. Sorunların torunlara havalesi devam ediyor. Böyle bir yere varamayız..

TÜRKİYE HEM BATILI HEM DOĞULU
Türkiye'nin ekseni kaymıyor. Türkiye yerinde. Yerinde duramayan başka ülkeler var. Türkiye hem batılı hem doğulu. Türkiye'yi bir sınıflamaya tabi tutmak büyük bir cehalettir.