BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Başbakan ölse ne olacak?

Başbakan'ın seçimlerden önce 'Hiç kimse korkmasın güvenceniz benim' sözlerine Gürsel Tekin sert tepki gösterdi...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, '(Seçimden) hemen sonra Sayın Başbakan, AKP yetkilileri ve bakanların defalarca açıklamaları vardı. 'Hiç kimse korkmasın güvenceniz benim' çok sayıda isimlerin böyle beyanları vardı. Şimdi Sayın Başbakan ya da yetkililer, 'sizin güvenceniziz' dediklerinde ben sormak istiyorum; kendinizi koruyamadınız, bizi mi koruyacaksınız' dedi.

Tekin, Niza Park Otel'de düzenlenen LEO Çoğul Yönetim Çevresi 2. konsey toplantısına katıldı.

Otele gelişinde gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan Tekin, bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na atfen basında bazı haberler var özellikle MİT yasanın oylanmasında, 'meyhaneye daha az gidin' şeklinde sözleri oldu, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna şu yanıtı verdi:

"Aslında Türkiye'nin güncel, sorularıyla ilgili soru sormanızı beklerdim. Tabii ona da cevap vereceğim. Aslında cevap vermemiz gereken çok önemli sorunlar var. (Seçimden) hemen sonra Sayın Başbakan, AKP yetkilileri ve bakanların defalarca açıklamaları vardı. 'Hiç kimse korkmasın güvenceniz benim' çok sayıda isimlerin böyle beyanları vardı.

Şimdi, Sayın Başbakan ya da yetkililer 'sizin güvenceniziz' dediklerinde ben sormak istiyorum; kendinizi koruyamadınız, bizi mi koruyacaksınız. Böyle mi güvence olacaktınız sonuçta, bir hafta ringde dayak yemiş boksörler gibi, adeta evinizden çıkamadınız. Sonuçta, bir gece yarısı, bir kanunla kendinizi kurtarmaya çalışıyorsunuz, kurtaramayacaksınız. Dünyanın hiçbir yerinde... Ben şunu beklerdim; o dönem Sayın Başbakan, bakanlar bu lafları ederken, basınımızdan medyamızdan demokrasiye inanmış yazarlarımızın bu ne demek yahu, dünyada iktidar güvencesi diye demokrasilerde böyle bir şey olur mu? Dünyada insanların, bireylerin güvencesi hukuktur, adalettir. 

Allah uzun ömür versin sayın Başbakan'a, bakanlara, yetkililere yarın Allah göstermesin ölseler ne olacak? Bir Neron geldi, oraya oturdu. Ne olacak bizim güvencemiz? Bugün Türkiye'de yaşanan sorunların temeli de buradan kaynaklanıyor.

Tekin, "Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, "CHP, MİT Kanununu Anayasa Mahkemesine götürsün" açıklaması oldu, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Sayın Arınç, demeseydi biz götürmeyecektik canım. Sayın Arınç iyi ki bizi uyarmış. Sayın Arınç'a sormamız gereken şu; kendisi de hukukçu. Yarın pazartesi, bana eşlik edersen herhangi notere gitmek istiyoruz. Notere gittiğimizde bir işlemin için asgari iki saatinizin alınacağını görürsünüz. Yani herhangi bir sıradan işlem için iki saat zamanınız alınır. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Arınç, bu nasıl vicdandır, 15 dakika içerisinde cumhurbaşkanlığı makamında onaylanır gelir. Şimdi insanlar 'noter' deyince, kızıyorlar. Noter hiç olmazsa biraz bekletiyor, belgeleri bilgileri alıyor işletiyor... İktidar zafiyetini nasıl kurtarabiliriz bir gece yarısı operasyonuyla...

Sayın Arınç biz ne yapacağımız çok iyi biliriz. Sayın Arınç bir hafta biliyorsunuz, iktidar yetkilileri, dayak yemiş boksörler gibi ne yapacaklarını şaşırdılar hepsi farklı demeç verdi. Bize akıl vermeyi bıraksınlar Türkiye'de demokrasiyi hukuku beraber işletelim. Bu düzen ne Arınç'a ne başbakana hiç kimseye yaramaz. Sonuç itibariyle daha dün güvence olacakları bir ortamda, bugün kendileri bile kendilerini kurtarma peşine düştüler.

Demokrasilerde hangi kurallar varsa, o kuralların parlamentoda olması gerektiğini ifade eden Tekin, bunun için anamuhalefet olarak her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.
Tekin, Almanya Cumhurbaşkanı'nın istifasını işaret ederek, 'Almanya Cumhurbaşkanı'nın dünkü tavrı... Aynı gün iki cumhurbaşkanın tavırlarına bakın... Aynı gün, aynı tarih bir tanesi Almanya'da bir gazeteciyi tehdit ettiği için istifa etmek zorunda kaldı. Bir başka cumhurbaşkanı 15 saniye içinde karar imzaladı, gönderdi. İki farklı demokrasi, iki farkı hukuk" dedi

"Susma sustukça sıra sana gelir" sözünü anımsatan Gürsel Tekin, iktidarın kendini kurtarma arayışı içinde olduğunu öne sürdü.

Tekin, bir gazetecinin "Diyanet İşleri Başkanlığı en dindar vatandaşı seçeceği haberlerin nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusu üzerine, "Diyanetin böyle bir hata yapacağını zannetmiyorum. Kimin elinde öyle bir terazi var kimin ne kadar dindar olup olmadığını ölçecek. Eğer Diyanetin öyle bir yetkisi varsa iktidarın şu anda bakanları ve bakan çocuklarını bir ölçsün bakalım ne çıkacak. Öncelikle oradan başlasın" diye konuştu.

Tekin, daha sonra toplantıda yaptığı konuşmada gençlerden çok çalışmalarını istedi.