BIST 10.293
DOLAR 32,22
EURO 34,71
ALTIN 2.454,11
HABER /  POLİTİKA

Başbakan hiç sır vermedi

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, "Başbakanın aday olup olmadığını ben hissedemedim" dedi.

Abone ol

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, "Başbakanın aday olup olmadığını ben hissedemedim. Eğilim yoklaması yaptıktan sonra söyleyeceğini ifade ettiler" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk-İş Genel Başkanı Kılıç ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyeleriyle Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü.

Türk-İş Genel Başkanı Kılıç, görüşme çıkışında yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'a, işçi hareketinin içinde bulunduğu şartlar, 218 bin geçici işçinin kadroya geçirilmesi, 26 bin işçinin muvazaalı durumda olması, işsizlik fonu, kıdem tazminatı, konut edindirme fonu, örgütlenme sorunları, toplu iş sözleşmeleri ve özelleştirmeden duydukları ciddi rahatsızlıklara ilişkin rapor sunduklarını ve bu konularda ayrıntılı bilgi verdiklerini söyledi.

Kılıç, Başbakan Erdoğan'ın, ilgili bakanlara ve yetkililere bu konularda neler yapılabileceğini ayrıntılı bir şekilde aktaracağını ve konuların üzerinde duracaklarını söylediğini iletti.

Başbakan Erdoğan'ın, Türk-İş'in cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili düşüncelerini sorduğunu dile getiren Kılıç, "Biz de Türkiye'de parlamenter demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi, parlamenter demokrasinin kuralları ve sınırları içerisinde Anayasa'nın belirlemiş olduğu Cumhurbaşkanının niteliklerine uygun vasıflarda seçim mekanizmasının geliştirilmesi doğrultusunda, ayrıca da diyalog elden bırakılmadan, bu sürecin kriz yaratmayacak ve istikrarı bozmayacak ölçüler içerisinde mutlaka tamamlanması konusunda genel temenni ve düşüncelerimizi ifade ettik" diye konuştu.

Kılıç açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Salih Kılıç, 'Sayın Başbakan'ın Cumhurbaşkanı olmasına nasıl bakar Türk-İş?" sorusunu, "Orada da söyledik, burada da söylüyorum; Şahıslar üzerinde herhangi bir isim zikretmediler ve şahıslar üzerinde de herhangi bir düşünce ortaya çıkmadığı için biz de herhangi bir düşüncemizi söylemedik bu konuda" diye yanıtladı.

Bir gazetecinin "Şimdi soruyoruz efendim, bize söyler misiniz?" sözleri üzerine Kılıç, görüşmede, "Anayasanın 101. maddesindeki nitelikler ve tarafsızlık ilkesine uygun bir Cumhurbaşkanının seçilmesi doğrultusundaki düşüncelerini aktardıklarını" yineledi.

Kılıç, "parlamento zemininde çözüm yolunun bulunması, krize ve sertliğe dönüşmeyecek şekilde çözüm yolunun aranmasını istediklerini" de vurguladı.

Salih Kılıç, "Başbakan tarafsız mı sizce? Başbakan'ın adaylığı kriz olmayan bir zemin yaratır mı?" şeklindeki soruya da "Başbakan'ın aday olup olmadığını ben hissedemedim. Herhalde yoklamalardan sonra Başbakan aday olup olmayacağı konusundaki kararını o zaman verecektir" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin "Efendim, sizden net bir görüş bekliyoruz bu konuda" sözleri üzerine Kılıç, "Net görüşümüz; Anayasanın temel ilkelerine sadık kalınması, Anayasada belirlenmiş kurallara riayet edilmesinin mutlaka sağlanması gerektiği. Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, devletin ve cumhuriyetin cumhurbaşkanı olacağından dolayı bu hassasiyetlerin göz önünde bulundurulmasını rica ettik. Bunun dışında da herhangi bir şey söylemedik" dedi.

Kılıç bir başka soruya, "Başbakan 'adayım' deseydi burada söylerdim. 'Adayım' diye bir şey söylemedi. 'Eğilim yoklaması yaptıktan sonra söyleyeceğini' ifade ettiler" diye yanıt verdi.