BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,90
ALTIN 2.430,90
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Başbakan Davutoğlu beklenen buluşmayı açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan brifing alacağını açıkladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan brifing alacak.

Kamuoyunun merakla beklediği buluşmanın ayrıntılarını Başbakan Davutoğlu, AK Parti grup toplantısında duyurdu. Faiz tartışmalarının merkezindeki iki isim yarın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geliyor. Doların dinmeyen ateşi altında gerçekleşecek olması buluşmaya daha önemli hale getiriyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mart ayı başında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın kendisiyle görüşme talebi olduğunu belirterek “Çağırıp konuşacağız" demişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti grup toplantısında milletvekillerine hitap etti. Ekonominin sağlam ellerde olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, "Bankacılık sistemimiz sapa sağlamdır, kimse kriz peşinde koşmasın" dedi.

Davutoğlu, parti kapatma iddialarını gündeme getiren Kılıçdaroğlu'nu seçim öncesi mağduriyet edebiyatı yapmakla suçladı.  Davutoğlu, parti kapatmayı zorlaştırmayı öngören anayasa değişikliği teklifini Meclis Başkanlığı’na sunduklarını hatırlattı ve CHP’ye ‘hodri meydan’ dedi. İşte Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan satır başları:

O VEHİMLERLE UĞRAŞIRKEN BİZ VİZYONLA UĞRAŞIYORUZ

AK Parti Grup Başkanvekilleri, 228 milletvekilimizle birlikle parti kapatılmasını imkansızlaştıracak bir anayasa değişikliği kanun teklifini Meclisimize sunmuştur. CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu, son bir hafta içinde vehimlerden hareketle CHP'ye karşı bir parti kapatma davası açılacağını ve AK Parti'nin bunu destekleyeceğini ifade etti. O vehimlerle uğraşırken biz vizyonla uğraşıyoruz, demokrasi hedefinde yürüyoruz. İşte hodri meydan. Eğer gerçekten parti kapatılmasına karşıysalar işte gün bugündür.

AK PARTİ'YE KAPATMA DAVASI AÇILDIĞINDA CHP NEREDEYDİ?

Şimdi mağduriyet edebiyatı yapan CHP aslında bütün parti kapatma girişimlerinin arkasındaki partidir. 27 Mayıs'ta Demokrat Parti'yi sadece askeri darbeciler kapatmadı. O darbeye sessiz kalan CHP de Demokrat Parti'nin kapatılmasına ve Genel Başkanı merhum Başbakanımız Adnan Menderes'in idam edilmesine yol açacak o kara döneme imza atmıştır.

28 Şubat'ta iktidara ortak olan parti kapatılırken CHP neredeydi? Darbecilerin verdiği brifinglerdeydiler. Peki 2008'de arkasında 6,5 yıllık tarihi bir başarı hikayesini yazan büyük çoğunlukla iktidarda olan AK Parti'ye kapatma davası açıldığında CHP neredeydi? Tam siper 'AK Parti kapatılsın da benim önüm açılsın diye bekliyordu. CHP Parti kapatılmasının yasaklanması konusunda hiçbir zaman samimi olmadı, bugün de samimi değiller.

CHP DEMOKRASİNİN KARGASIDIR

Kılıçdaroğlu’nun zihniyetini gösteren ifadeler duyduk onun ağzından. ‘Demokrasi, insan hakları vatandaşımızın ilgisini çekmiyor.’ Ey Kılıçdaroğlu, demokrasi senin ağzına yakışır mı? CHP demokrasinin kargasıdır. Ey Kılıçdaroğlu, senin ağzına demokrasi sözü yakışmaz. Demokrasi bülbül sesi AK Parti'den çıkar. CHP genel sekreteri biz iktidara gelirsek bu gazetelere el koyacağız diyor.

SİZ KRİZ AKBABASIYSANIZ BİZ ANADOLU'NUN ASLANLARIYIZ SİZE EKMEK YEDİRMEYİZ

Bu sefer de kriz akbabaları çıktı. Kılıçdaroğlu'nun ekonomiden bahsetme sebebi bu, şimdi ümidi bu. Kendisinin heybesinde hiçbir şey olmadığı için 'önümüzdeki aylarda dünyada bir kriz olur, bu kriz Türkiye'ye yansırsa bana bir ekmek düşer' diye düşünüyor. Eğer siz kriz akbabasıysanız, biz Anadolu'nun aslanlarıyız, size ekmek yedirmeyiz.

İŞTE BİR KARGA DAHA

Ey Demirtaş, eğer iki kelime varsa yan yana birbirine yakışmayan, demokrasi ve tehdittir. Biz gücümüzü demokrasiden alırız. Siz ise tehdit diliyle 6-7 Ekim olaylarında olduğu gibi demokrasiye darbe vurma peşindesiniz. İşte bir karga daha. Sizin ağzınıza da demokrasi yakışmıyor. Kurduğunuz her partinin adına bir demokrasi koydunuz ama Diyarbakır sokaklarında 6-7 Ekim'de demokrasiyi siz katlettiniz. Sizin dışınızda düşünenlere hiçbir fırsat vermediniz. Sizin dışınızda düşünen gençleri apartman katlarından attınız. Demokrasinin bu ülkedeki öncüsü de hamisi de gelecekteki garantörü de sadece AK Parti'dir, AK Parti olacaktır.

BU HALK MALUMA 44 YIL DA VERİR AMA MEÇHULE 4 YIL BİLE VERMEZ

Hiç kimse kriz peşinde koşmasın. Biz hep vizyonla baktık. Kılıçdaroğlu, ‘bize 4 yıl verin, ne yapacağımızı görün’ diyor. Bu halk mağluma 44 yıl da verir ama meçhule 4 yıl bile vermez. Ne zaman bir ülke krizle karşı karşıya kalır? İhracatınız tek bir ülkeye bağlıysa korkun. Biz bunun önlemini aldık. Herhangi bir kriz işareti gördüğümüzde proaktif olarak daha o kriz gündeme düşmeden biz tedbirini alırız.

İSTİHDAM PAKETLERİ YOLDA

Biz Ankara'da oturan hükümet değiliz. 1 milyarın üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 8'den 30'a çıkardık. 2008'den bu yana 6 milyon yeni iş alanı oluşturduk. geçen yıl işe katılım sayısı 1.4 milyon. Önümüzeki  günlerde istihdam paketleri açıklayacağız.

KİMSE KRİZ HABERİ BEKLEMESİN

Şunu bir kez daha açıkça ifade etmek istedim. Biz AK Parti hükümetleri bir koalisyon hükümeti değiliz. Aldığımız kararları, geliştirdiğimiz vizyonları bir uzvun organik bütünlüğü içinde bütün bakanlıklarımız, kurumlarımız gerekeni yaparak görevlerini işlevsel bir halde, en eyi şekilde getirerek yola devam ederiz. O bakımdan ekonomide koordinasyon konusunda da Merkez Bankası ile hükümet arasındaki ilişkiler bağlamında da kimse herhangi bir sıkıntı, herhangi bir kriz haberi beklemesin.

EKONOMİK KOORDİNASYON KURULU'NU TOPLUYORUZ

Merkez Bankası Başkanımız kendi değerlendirmeleri çerçevesinde atacakları adımları bize aktardılar. Kanaatlerimizi paylaştık. Bugün de öğleden sonra genişletilmiş Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nu topluyoruz ve bütün bakanlarımızın, kurumlarımızın işbirliği içinde bu küresel kriz ortamında alacağımız tedbirleri bir kez daha gözden geçireceğiz. Hiç kimse Türkiye'de bu yolla ya küresel ekonomik kriz etkisiyle ya da içerideki siyasal tartışmalar içinde bir kriz ortamı doğacağı beklentisine girmesin. Seçim öncesinde böyle bir beklenti içine girenler kesin olarak yanılacaklardır.

ERDOĞAN'A BRİFİNG

Bugün öğleden sonra Genişletilmiş Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nu (EKK) topluyoruz. Bütün bakanlarımızın, kurumlarımızın işbirliği içinde bu küresel kriz ortamında alacağımız tedbirleri bir kez daha gözden geçireceğiz. Dün Bakanlar Kurulu'nda da bu konuları ele aldık. Sayın Cumhurbaşkanımız da yarın Merkez Bankası Başkanımızdan brifing alacak.

EKONOMİK GÖSTERGELER SAĞLAM

Biz bu çalışmaları yürütürken, Türkiye'deki bazı çevrelerde bu küresel ekonomideki dalgalanmalardan istifade kriz çığırtkanlığı yapmaya kalktılar. Burada dört hususu hem grubumuzun hem de kamuoyumuzun dikkatine getirmek istiyorum. Birincisi, Türkiye'nin ekonomik göstergeleri şu anda dünyanın diğer ülkeleri ile karşılaştırıldığında en sağlam göstergeleri arasındadır. New York'da yaptığımız görüşmelerde hemen hemen bütün yatırımcıların, ekonomi gözlemcilerinin mutabık kaldığı husus, Türkiye'nin ekonomik göstergelerindeki istikrara yapılan vurguydu.

2014 yılında bütçe açığımız yüzde 0.7'ydi. Bu 2002'de yüzde 10.4. Yüzde 10.4'den aldık, yüzde 0.7'ye düşürdük. 2015'te yüzde 0.5'e düşüreceğiz. İnşallah 2017'de yüzde 0.1 artı ile bütçe fazlası döneme geçeceğiz. Bütçemiz sağlam.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreci artık milletimize mal olmuş bir süreçtir ve kim ne provokasyonu yaparsa yapsın milletimiz bu sürece sahip çıktığını her zaman göstermiştir. Herkesten önce de çözüm süreci doğulu batılı, kuzeyli güneyli annelere emanettir. Kadınlarımız bu sürece sahip çıktıkça önümüz ve istikbalimiz, gençlerimizin hayatı da teminat altına alınmış olacaktır.

F-4'LER KALDIRILIYOR

Geçtiğimiz hafta içinde eğitim uçuşları esnasında şehit olan pilotlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Dün Bakanlar Kurulumuzda Hava Kuvvetleri Komutanımız bu kazalarla ilgili detaylı bilgi verdi. Kamuoyuna yansıtılan bazı bilgilerdeki eksiklikleri açık bir şekilde görme imkanı bulduk ama her halükarda pilotlarımızın en iyi, en modern uçaklarla eğitim uçuşları yapmaları konusunda alınabilecek her türlü tedbiri de almaya kararlıyız. Bu uçakların bir kısmının zaten envanterden çıkışı önümüzdeki aylarda tamamlanacak, önceden planlamalarda. Diğerleri de eksiklikler tamamlanarak kademeli bir şekilde envanterden çıkartılacak

Kadına el kaldıran kim olunsa olsun psikolojik hastadır. Mertlik zayıfa el kaldırmakla ispat edilemez. Ne kadar yasal düzenleme yaparsak yapalım önemli olan zihniyet değişimi.

GAP YATIRIMLARI

GAP Bölgesi'nde okul öncesi ve eğitimde gerçek anlamda bir devrim adımı atmanın eşiğindeyiz. Okul öncesi, ilk ve ortaöğretimde 3 yılda 17 bin 64 yeni derslik yapacağız. Bölgede hastanelerde 8 bin 210 yeni yatak kapasitesi oluşturulacak. Adıyaman, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da birer, Gaziantep'te de iki bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezi yapımını tamamlayacağız. Bizden önce tek ambulansın olduğu illerdi buralar. Şimdi onlarca helikopter, gerektiğinde helikopter ambulans bu illerimizin hizmetinde. 11 gençlik merkezini tamamlayacağız, 40 spor tesisini tamamlayacak ve mevcut tesisleri de modernize edeceğiz. Türkiye'nin 3. büyük asma köprüsü Nissibi Köprüsü'nü yakında açacağız. Muhtelif standartlarda yaklaşık bin 700 kilometre yol yapacağız, bu yolların 857 kilometresi bölünmüş yol olacak. İnşallah GAP 2. Eylem Planı sona erdiğinde bölgenin kaderi bir kez daha değişmiş olacak. GAP Bölgesi ekonomik olarak da Türkiye standartlarını yakalayacak, siyasi ve kültürel olarak da ülkemizin bütünleşmesi ekonomi üzerinden sağlanmış olacak. Bu çerçevede bütün iş dünyası ve yatırımcılarımızı bir kez daha bölgeye yatırıma davet ediyorum. Bölgede terör eylemleri sona erdikçe, kamu düzeni sağlandıkça inşallah yeni bir dönemin işaretleri de görülecektir.