BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Barzani Türk üslerini kapatıyor

Barzani sınır ötesi harekatın gölgesinde, çok kritik bir karara imza attı. Kuzey Irak'taki Türk üslerini kapama kararı aldı.

Abone ol

Bölgesel Kürt Parlamentosu, Kuzey Irak’ta konuşlu Türk askeri üslerinin kapatılmasını kararlaştırdı. TSK’nın bu karara tepkisi, “O karar bizi bağlamaz” şeklinde oldu. Konunun, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin cuma günü Ankara’ya yapacağı ziyaret sırasında gündeme gelmesi bekleniyor.

ONLARIN İSTEĞİ ÜZERİNE KURULDU

Türk askerleri, Mesud Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokratik Partisi ile Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği arasındaki çatışmaları önlemek amacıyla, onların isteği üzerine 1995’te Kuzey Irak’a yerleşti. Türkiye’nin bu kapsamda Bamerni, Batufa, Kanimasi ve Dilmentepe’deki birliklerde 1400 ila 2 bin arasında Türk askeriyle bir tank taburu bulunuyor. Birlikler, PKK’ya yönelik operasyonlarda izleme ve gözetleme görevi görüyor.

TSK’nın üst düzey bir yetkilisi, bu gelişmeye, “O karar bizi bağlamaz. Silahlı kuvvetler, son terörist kalana kadar bölgedeki varlığını sürdürecektir” sözleriyle tepki gösterdi. 

TALABANİ'YE AKTARILACAK 

Talabani’nin cuma günü Ankara’ya resmi bir ziyaret yapması planlanıyor. Kuzey Irak’taki Türk üslerinin kapatılması konusunun bu ziyaret sırasında gündeme geleceği belirtiliyor.

Kürt parlamentosunun, üslerin kapatılmasına ilişkin kararı karşısında, Irak merkezi hükümetinin önümüzdeki dönemde nasıl bir tutum izleyeceği de Ankara’da merakla bekleniyor. 

MERKEZİ IRAK YÖNETİMİNİN ONAYLAMASI GEREKİYOR

TSK, 1995’te, KDP’nin PKK ile mücadelesine destek amacıyla Kuzey Irak’ta konuşlandı. Türk askeri, Bamerni, Batufa, Kanimasi gibi bölgelere yerleşirken, Özel Kuvvetler Komutanlığı da Süleymaniye ve Erbil gibi kentlerde irtibat ofisleri açtı. Operasyonel olmayan bu askeri unsurların temel amacı, “Kuzey Irak’ta yaşanan otorite boşluğu nedeniyle bölgede PKK başta olmak üzere Türkiye’nin güvenliğini etkileyebilecek olayları izleyerek Ankara’ya rapor etmek” olarak belirlendi.

ABD’nin 2003’te Irak’ı işgal edip yönetim değişikliği sağlamasından bu yana bölgedeki Türk askeri, ABD ile koordinasyonun sağlanması, KDP ve KYB ile temas ve PKK’nın faaliyetlerini izlemek gibi çeşitli misyonlar yürütüyor. Bölgesel Kürt Parlamentosu’nun aldığı kararın hayata geçebilmesi için merkezi Irak yönetiminin de bu kararı onaylaması gerektiği belirtildi.