BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.429,03
HABER /  DÜNYA

Barzani o iddiayı dile getirdi

Barzani sıkça dile getirilen ama açıkça telaffuz edilmeyen o iddiayı El Arabiya televizyonuna açıkladı.

Abone ol

Irak Kürdistan Demokratik Parti (IKDP) Lideri Mesut Barzani, Türkiye ile ilişkilerinde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak istediklerini söyledi.
El Arabiya televizyonunda dün akşam yayınlanan bir programa konuk olan Barzani, 'demokratik ve federal' bir Irak'ta yaşamak istediklerini belirterek, kısa süre önce Devlet Başkanı Celal Talabani ile kendisine bağlı sözde yerel Kürt hükümetlerinin birleşerek tek hükümet olarak göreve getirildiğini hatırlattı.

Barzani, bu birleşmenin tarihi bir görev ve sorumluluk gereği  gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "İçinde bulunduğumuz dönemde kişisel çekişmeler kenara bırakılmalı. Artık kalıcı müesseseler oluşturup, karar verme zamanıdır. Henüz işin başlangıcındayız. Kürtler, Irak'ta ve bütün bölgede istikrar unsuru olmalıdır" dedi.

Barzani, sözde Kürdistan bölgesinin özgürlükler ve ticaret merkezi haline gelmesi gerektiğini söyleyerek, Irak'ın diğer bölgelerinde görülen terör olaylarından uzakta yaşadıkları huzuru korumaya çalıştıklarını ifade etti. Mesut Barzani, Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelerle ilgili ilişkileri konusundaki bir soruya, "Komşu ülkeler, özellikle de Türkiye, bölgede ilk Kürt yönetimi deneyimini yaşadığımız için bize kaygıyla ve mesafeli yaklaşıyor. Biz Irak'ın bir parçası olarak, komşu ülkelerle kardeşçe, yakın ilişkiler kurarak yaşamak istiyoruz.

Diplomasi ve ticaret alanında işbirliğine gitmek istiyoruz. Ancak, gerçeği söylemek gerekirse, Türkiye ile ilişkilerimizde sorunlar yaşıyoruz. Bizim yönetimimizin 'Türkiye'deki Kürtler'in bağımsızlık isteğini etkilediği'ne dair iddialar var. Biz, Irak'ın bütünlüğüne bağlı kalarak yaşayacağımızı, bağımsızlık hedefimiz olmadığını söylüyoruz. Irak'ın toprakları içinde yaşayacağız. Bundan kimsenin endişe etmesine gerek yok. Türkiye'de belli bir görüş birliği yok. Resmi yetkililer farklı görüşler dile getiriyor. Türkiye ile aramızdaki bütün sorunların çözülmesinden yanayız. Türkiye ile ilişkilerimiz maalesef istediğimiz düzeyde değil" yanıtını verdi.