BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Barzani ile Suriye Kürtleri savaşın eşiğinde

Güney sınırımızda bu kez Kürt krizi patladı. Irak Kürtleri ile Suriye Kürtleri savaşın eşiğine geldi. Peşmerge mevzi kazıyor, PYD adam yığıyor.

Abone ol

  İNTERNETHABER (ÖZEL İÇERİK) - Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi ile Suriye Kürtleri savaşın eşiğine geldi. Barzani'nin partisine üye 74 kişinin Suriye Kürtler'ini kontrol eden PYD tarafından gözaltına alınmasıyla başlayan gerilim tavan yaptı.

Bugün öğleden sonra Semalka sınır kapısında Barzani'ye bağlı peşmergelerin güçlerinin arttırıldığını ve mevzi kazmaya başlanıldığı duyuruldu.

Bunun üzerine Suriye'deki Kürtler de harekete geçti. PYD'de silahlı kanadı YPG'yi sınıra yığmaya başladı. Barzani güçleri ile YPG'nin savaşın eşiğinde olduğu bilgisi geliyor.

ŞÜPHELİ UYANDIRACAK KADAR ÇOK SİLAHLANDILAR

PYD, Barzani'ye kendilerini kışkırtmakla itham ederken, Barzani yönetimi ise PYD'nin "Günden güne şüphe uyandıran bir niyetle çok silahlandığını ve Erbil anlaşmasından uzaklaştığı" suçlamasını yöneltiyor.

Kürdistan Bölge Başkanlığı tarafından yayınlanan açıklamada PYD diğer Kürt partiler üzerinde egemenlik kurmak ve hatta adam öldürüp, alıkoymakla suçlanıyor.

NİYE SAVAŞIN EŞİĞİNE GELDİLER?

Kuzey Irak Kürtleri ile Suriye Kürtleri 2012 yılın Temmuz ayında biraraya gelerek Kürt Yüksek Konseyi'ni kurmuş ve Erbil anlaşmasını yapmışlardı. Ancak Suriye Kürtler'ini yöneten PYD bu anlaşmaya uymayarak kendine özel silahlı bir birlik kurdu. YPG ismi verilen bu silahlı grup Erbil anlaşmasına aykırı bir adımdı.

PKK ile kolkola olmakla itham edilen PYD, geçtiğimiz günlerde Barzani'nin 74 adamını sınırda gözaltına alınca gerilim tavan yaptı.

PYD bu kişilerin peşmerge tarafından eğitimden geçirilmiş kişiler olduğunu iddia ederken, Barzani cephesi söz konusu kişilerin Mustafa Barzani'nin mezarını ziyarete giden kişiler olduğunu açıkladı. Bu gözaltı ile başlayan gerileme Barzani Suriye sınır kapısını kapatarak tepki koydu. Ardından da peşmergeyi sınıra çekti.