BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bartın'da intiharları önleme konferansı

Son zamanlarda artan intihar olaylarının azalması ve tamamen sonlandırılması için Bartın Valiliği tarafından Koordinasyon Kurulu oluşturuldu.

Abone ol

Bartın'da bu çalışmalar kapsamında öğrenciler, veliler ve vatandaşlar bilgilendiriliyor.

Bartın Valiliği tarafından intiharların sebeplerinin belirlenmesi ve intiharların sona erdirilmesi için Valilik tarafından koordinasyon kurulu oluşturuldu. İlk çalışma Bartın Lisesinde Uzman Psikolog Ayşin Akdağ tarafından gerçekleştirildi. 250 velinin katıldığı eğitim toplantısı konferans şeklinde yürütüldü. İntihar eylemlerinin daha çok Belde Köy yerleşim yerlerinde olduğu göz önüne alınarak bu çalışma ilimizin okullarının bulunduğu her yerde yapılacak. Eğitim programı gelecek yılda devam edecek ve eğitim almamış veli kalmayacak. Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, "İntihar davranışı tehdit, düşünce, girişim ve ölümle sonuçlanan eylemler olarak geniş bir yelpaze içinde yer almaktadır. İntihar davranışının etiyolojisinde aile yapısı, etkileşimi ve kişiler arası ilişkilerdeki sorunlar önemli bir yere sahiptir. İntihar davranışı ister bir düşünce, ister girişim yada tamamlanmamış bir eylem olsun aileyi ve toplumu derinden etkiler İntihar davranışı DSÖ Avrupa Bölgesi üyesi çok sayıda ülke tarafından acil olarak önemli oranda ilgi gösterilmesi gereken ve önde gelen bir halk sağlığı sorunudur.

Bu sorun ayrıca çoğu Avrupa ülkesinde hem birinci, hem de ikinci basamak sağlık hizmeti kaynakları üzerinde hatırı sayılır bir yük oluşturmaktadır. Genel olarak, intihar girişimi bir iletişim sorunu çatışması sonucunda, kişinin kendi içinde aldığı kararla uygulamaya konulan olumsuz bir çözüm arayışı olarak tanımlanırsa, önleme ve girişim için kişilerin iletişim sorununun belirlenmesiyle birlikte, onlara bu kararı aldıran duygusal ve bilişsel özelliklerin tanınması önem kazanmaktadır. İntihar girişim vakalarının planlayarak, daha önceden birisine haber vererek, intihar notu bırakarak, intihar girişiminde bulundukları tespit edilmiştir. Buda ilgili literatürdeki çalışmalarda da ifade edildiği gibi intihar eyleminin ölmek arzusundan daha çok yardım talebi, çevreyle ilişki kurma, sorunları ifade ediş şekli, baş edilememiş sorunların çözümü olarak kişinin kendine zarar verme davranışını seçtiği düşünülmektedir. İlimizde ve diğer araştırmalarda intihar girişim yöntemi olarak en çok aşırı dozda ilaç kullanma veya kendini zehirleme yöntemi kullanmaları da bu düşünceyi desteklemektedir.

İntihar konusunda pek çok teori ileri sürülmüşse de hala bilemediğimiz çok şey vardır. Çevre faktörü, ruhsal bozukluklar, biyokimyasal ve genetik faktörler intihara etkileri açısından üzerinde durulan konulardır. İntihar olgusu karşımıza her zaman akut olarak çıkmaz. Bazen yalnızca üzerinde düşünülen ya da planlanan bir düşünce olarak ortaya çıkar. Bu nedenle intiharlar yalnızca ölümle sonuçlanan bir olgu olarak değil, bir girişim, bir düşünce olarak gündeme gelir. Kişiyi ve çevresini etkilemesinin yanında toplum üzerinde etkileri nedeniyle toplumsal bir sorun halini almakta, beraberinde büyük ekonomik kayıplara sebebiyet vermektedir. Bu bağlamda intiharların önlenmesi çalışmaları toplum için büyük bir öneme sahip olmaktadır" dedi.

İntihar Önleme çalışmasının en önemli ayağı psikiyatrist, psikolog ve sosyal çalışmacılarımızın aktif olarak görev yaptığı Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal hastalıklar Şubesinde takip edilen Bartın Devlet Hastanesi Acil Servis İntihar Girişimlerine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Birimi tarafından 2006 yılından itibaren yürütülmeye devam ediliyor. Bu yıl içindeki hedef, ikinci kez intihar girişiminde bulunulması oranını yüzde 24'den aşağı çekmek ve başvuran vakarlının tümünün psikiyatri polikliniğinde teşhis ve tedavilerini sağlamak, intihar girişiminde bulunan vakarlın yüzde 80'ine psikososyal destek sağlamaktır.

Bu vesile ile vakalara problem çözme, öfke kontrolü, iletişim, kişiler arası ilişkiler, çatışma çözümleme yöntemleri, travma sonrası gelişen kaygı ile baş etme, genel olarak kaygı ile baş etme yöntemleri, karşı cinsle olan hissi ilişkilerde karşılaşılan problemler ve çözüm yolları,aile içi şiddet ile mücadele yöntemleri gibi konularda bireye destek verilerek, onun psikolojik sağlamlılık düzeyi artırılmaya çalışılacak.