BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Romanlar bu dizilerden şikayetçi

Bursalı Romanlar televizyondaki dizilerin Romanları aşağıladığını ve gerçekleri yansıtmadığı iddiası ile RTÜK'e başvuracak.

Abone ol

Bazı televizyon dizilerinde Roman vatandaşların hırsız, göbek atarak ve uyuşturucu satarak para kazanan ve uyuşturucu kullanan kişiler olarak tanıtıldığını belirten Romanlar, dizileri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na RTÜK şikayet edecek.

Bursa Roman Kültürü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Efkan Özçimen, yönetmen ve yapımcıların Roman vatandaşlarını üzecek projeler yapmaması gerektiğini söyledi. Özçimen, halen bir kanalda yayınlanan diziyle, eski bölümleri yayınlanan bir diziyi RTÜK'e şikayet edeceklerini söyledi.

"DİZİLER GÖRGÜSÜZ KÜLTÜRSÜZ LANSE EDİYOR"

Romanların, televizyon dizilerinde görgüsüz, kültürsüz olarak lanse edildiğini, bunun da toplum üzerinde olumsuzluklara yol açtığını anlatan Dernek Başkanı Efkan Özçimen, "Bugün Başbakan bile 'Romanlar benim kardeşim' derken, bakıyorsunuz halen bir kesim bize negatif bakıyor. Biz kardeşiz. İnsanın insandan üstünlüğü yoktur. Halen bazı dizilerde Romanlar aşağılanıyor. Diziler de Roman vatandaşlar konusunda daha hassas davranmalı. Diziler, filmler birer kurgudan ibaret, hiçbiri gerçek değil, ancak yine de Romanlar farklı lanse edilmemeli. Hırsızlık neredeyse bütün dizilerde olan bir sosyal hadise. Ancak tüm hırsızlıkların Romanlar yapıyormuş gibi gösterilmesi son derece yanlış." dedi.

Roman dizileri, Karadeniz dizileri, Doğu bölgesinde çekilen diziler ya da Ege dizisi çeken veya çekecek yapımcı ve yönetmenlerin son derece duyarlı olmasını isteyen Özçimen, bu tür bölgesel dizilerin çok eleştirildiğini kaydetti.

GÖNÜLÇELEN VE CENNET MAHALLESİ

Bursa Roman Kültürü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Efkan Özçimen, dizilerle ilgili kendilerine çok sayıda şikayet ulaştığını, dernek olarak bu şikayetleri hukuk dilinde yazılan bir dilekçeyle resmi kanaldan RTÜK'e ulaştıracaklarını söyledi.

Özçimen, "Özellikle 'Cennet Mahallesi' ve 'Gönülçelen' dizilerinde Romanlar doğru yansıtılmıyor. Bu iki dizi hakkında halkımızdan gelen şikayetler sonrası biz de dernek olarak harekete geçtik. Şimdilik şikayet dilekçesi vereceğiz ama önümüzdeki dönemde avukatlarımız aracılığıyla farklı girişimlerde bulunacağız." diye konuştu.