BIST 10.057
DOLAR 32,25
EURO 34,81
ALTIN 2.426,66
HABER /  GÜNCEL

Barroso krizden çıkış planlarını açıkladı

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Euro Bölgesi'ndeki borç krizine son vermek için hazırlanan bir plan açıkladı. Planda bankalara sermayelerini artırmaları çağrısında bulunuluyor.

Abone ol

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Euro Bölgesi'ndeki borç krizine son vermek için hazırlanan bir plan açıkladı.

Barroso Avrupa'da 'daha fazla disiplin' olması gerektiğini vurguladı.

Barroso, Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında bankaların gelecekte karşılaşabilecekleri kayıpları karşılamak için sermayelerini arttırmaları gerektiğini söyledi.

Barroso, AB'nin kurtarma fonu olan Avrupa Mali İstikrar Fonu tarafından desteklenen bankaların kar payı ya da ikramiye ödemesi yapmalarının durdurulması gerektiğini vurguladı.

Komisyon sözkonusu planları krize karşı 'kapsamlı bir çözüm' diye tanımladı.

Komisyon Başkanı planın 'Avrupa'nın krizden çıkış haritası olduğunu' belirtti.

Barroso, 'Krizin farklı yönlerine karşı geliştirilen, Reaksiyonel ve bölük pörçük önlemler artık yeterli değil' dedi.

Planda beş farklı alanda adımlar atılması öngörülüyor;

  • Yunanistan ekonomisinin sürdürülebilirliği konusundaki 'tüm şüpheleri dağıtmak için' kararlı adımlar atmak. Bu adımlara, kurtarma planında bu ülkeye verilmesi öngörülen kredi taksitlerinin serbest bırakılması da dahil
  • Geçen Temmuz ayında üzerinde uzlaşılan önlemleri uygulamak. Buna, Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun boyutunu 440 milyar Euro'ya çıkarmak ve bu fonun halef olması öngörülen Avrupa İstikrar Mekanizması'nın kuruluşunu hızlandırmak da dahil.
  • Avrupa bankalarını güçlendirmek için işbirliği içinde adımlar atmak. Bankaların kayıplarını kapatmak için, özel fonlar ya da gerektiği takdirde ulusal hükümetlerden kredi alarak sermayelerini artırmaları. Bu da yetmiyorsa, Avrupa Mali İstikrar Fonu'ndan yararlanmaları. Ancak bu fonu kullanan bankaların kar payı ve ikramiye ödemesi yapmasına izin verilmeyecek.
  • Serbest ticaret anlaşmaları gibi ekonomik büyüme istikrarı artıracak politikaları hızlandırmak
  • Euro Bölgesi'nde ekonomi yönetimini daha entegre hale getirmek.

Yunanistan'daki kayıplar

Slovakya, dün gece geç saatlerde Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun büyütülmesine 'hayır' demiş ve 17 Euro bölgesi ülkesi arasında planları veto eden tek ülke olmuştu.

Ancak 'hayır' oyunun arkasında iç politika mücadelesi var. Gözlemciler bu hafta sona ermeden yeni bir oylama yapılmasını bekliyor.

Geçen Temmuz'da, Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun büyütülmesinin yanı sıra, Yunan kamu borçlarının yüzde 21'ini özel borç verenlerin yüklenmesi konusunda uzlaşılmıştı.

Ancak yatırımcılar şimdi bu önlemlerin yetersiz olduğuna inanıyor. Kurtarma fonundaki rezervin 2 trilyon Euro'ya çıkartılması gerektiği çağrısında bulunuyor, ayrıca özel yatırımcıların yüzde 21'den çok daha fazla Yunan kamu borcu üstlenmek zorunda kalacağına inanıyorlar.

Avrupa Birliği liderleri özellikle yatırımcılar tarafından kriz karşısında kararlı adımlar atmamakla eleştiriliyordu.

Ancak uzmanlar şimdi bu adımların atılacağı yönünde bir hissiyat olduğunu söylüyor.

Bu anlamda bütün gözlerin, AB liderlerinin 23 Ekim'deki zirvesine ve gelecek ay başında Cannes'da yapılacak G-20 zirvesine çevrildiğini belirtiyorlar.