BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Barış için dinler arası maç

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco'nun himayesinde düzenlenen "Barış İçin Dinler Arası Maç", dün akşam İtalya'nın başkenti Roma'da oynandı. Maçı kazanan takıma barışı simgeleyen zeytin ağacı şeklinde bir kupa verildi.

Abone ol

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco'nun himayesinde düzenlenen "Barış İçin Dinler Arası Maç", dün akşam İtalya'nın başkenti Roma'da oynandı.

3-6 biten maçı kazanan takıma barışı simgeleyen zeytin ağacı şeklinde bir kupa verildi.

Dinler ve toplumlar arasında barış mesajı vermek amacıyla düzenlenen maçta, farklı ülke ve dinlerden 50 yıldız futbolcu sahaya çıktı.

Roma'daki Olimpiyat Stadı'nda yapılan maçta oynayan isimler arasında Diego Armando Maradona, Emre Belözoğlu, Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon, Roberto Baggio, Fernando Muslera, Javier Zanetti, Andrey Shevchenko da yer aldı.

Daha önce "Barış Maçı" kadrosunda yer alacakları açıklanan Lionel Messi, Mesut Özil, Francesco Totti gibi bazı futbolcular ise maça katılmadı.

Maçta karşı karşıya gelen iki takıma, organizatör derneklerin isimleri olan "PUPI" ve "Scholas" adları verildi.

Scholas takımının teknik direktörlüğünü Arsenal menajeri Arsene Wenger, PUPI'nin teknik direktörlüğünü ise Arjantin Milli Takımı teknik direktörü Gerardo Martino yaptı.

Maç öncesinde, aralarında İtalya'daki Müslüman ve Yahudi cemaatlerinin temsilcilerinin de bulunduğu birçok dini lider birlikte bir zeytin fidanı dikti.

Futbolcular da bağış amacıyla açık artırmaya çıkarılacak bir otomobili imzaladı.

Otomobil, eBay internet sitesinde 8 Eylül'e kadar sürecek açık artırmayla satılacak.

Maradona'ya özel ilgi

3-6 biten Scholas-PUPI maçını, yaklaşık 20 bin kişi tribünlerden izledi. Seyirciden en fazla ilgiyi, 90 dakika boyunca oyunda kalan Maradona çekti.

Maradona'nın 23. dakikada kullandığı serbest vuruşu, Galatasaray'ın kalecisi Muslera kurtardı.

PUPI takımında oynayan Emre Belözoğlu da 31. dakikada maça girdi.

Scholas takımının gollerini Juan Iturbe, Robetro Baggio ve Roque Santa Cruz attı.

PUPI takımına ise Mauro Icardi 3 gol, Andrey Shevchenko 2, Tomer Hemed ise bir gol kazandırdı.

Papa: Gençlere örnek olun

Papa Francesco maçı stadyumda izlemezken futbolcular maçtan önce Vatikan'a giderek Papa'yı ziyaret etti.

Papa futbolcuları kabulünde yaptığı açıklamada, "Kardeşlik ve dostluk duygularını göstermek amacıyla farklı ülkeler ve farklı dinlerden oyuncu ve çalıştırıcıları sportif bir maçta bir arada görme isteğimi kabul ettiğiniz için sizlere teşekkür ederim" dedi.

Papa, bu maçla "paylaşma, diyalog, birbirine güvenme gibi evrensel değerlerin" vurgulandığını söyledi ve futbolculara "İnsanlar, özellikler de gençler size hayranlıkla bakıyor, bu yüzden hem saha içinde hem de saha dışında iyi örnek olmanız önemli" diye seslendi.

Papa Francesco, sporun "ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin tüm halklar arasında barış içinde bir arada yaşamaya katkıda bulunmasını umduğunu" da vurgulayarak şöyle devam etti:

"Ayrım yapmak, küçük görmek demektir. Sizler bu maçla her türlü ayrımcılığa 'hayır' diyeceksiniz. Dinler, nefrete değil barışa yol olmak için gönderilmiştir. Tanrı adına her zaman ve sadece sevgi yayılmalıdır."

Maradona da Vatikan'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Papa, dünyada barış istemeyen kimselere uyarı vermemiz için bizi çağırdı. Onlara, bir futbol maçının ve sporun, hergün televizyonda gördüğümüz acıları durdurmanın bir yolu olabileceğini göstermek istiyoruz" dedi.

Barış maçı fikri, geçen yıl dostluk maçı yapan İtalya ve Arjantin milli takımlarının Papa Francesco ile buluşmasında ortaya çıkmıştı.

Zanetti'nin kurduğu PUPI Vakfı ile Scholas Occurentes derneği tarafından düzenlenen maçın geliri Buenos Aires'teki çocuklara yardım amaçlı başlatılan "Bir Yaşam Alternatifi" projesine bağışlanacak.