BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,98
HABER /  GÜNCEL

Bardakoğlundan tokat gibi sözler

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Papa'ya yönelik ince mesajlarla dolu bir konuşma yaptı.

Abone ol

Bardakoğlu'nun açıklamaları: Değerli misafirimiz ilahi din hiç şüphesiz barış ve esenlik kaynağıdır. Din yüce yaratanın insanoğluna dünyada mutlu olması ve ilahi kurtuluşa ulaşması için gönderdiği bir hakikat bilgisidir. Onun için biz varoluşu tanır ve iç dünyamızda huzuru yaşarız. Hz. İbrahim'den Hz. Nuh'a, Hz. İsa'dan Hz. Muhammed'e kadar bütün peygamberler, bu barış çağrısının elçileri olmuşlardı. Bizler bu elçilerin açtığı yolu izleyebildiğimiz ve onlardan aldığımız emaneti sadakatle taşıyabildiğimiz, gelecek nesillere aktartığımız sürece, dünyadaki mutluluğu kalıcı kılarız.

Biz din bilginlerine çok hassas bir görev düşmektedir. Temsil ettiğimiz değerleri ön planda tutmayı değil, bunların ilahi sevginin bir tecellisi olduğuna inanmamız gerekir. Böyle bir düşünce dünyadaki barış ve istikrarın garantisi olabilir.

Dini liderleri, iletişim zeminini kullanarak başka dinler karşısında kendi inancını yayma çabasına girmemeli, bunun yerine insanlığın ortak sorunlarına çaba bulma yolunda gayret etmelidir.

Adına küreselleşme denilen ve insanlığın ağır faturalar ödediği bir süreçten geçmekteyiz. Savaşlar, açlık, ölümler gibi sorunlarla insanoğlu boğuşmaktadır. Bunların hiçbiri ilahi dinlerden kaynaklanmamaktadır. Aksine ilahi dinler bunalara karşı savaşmaktadır. Bizler sorunların baskı ve şiddete dönüşmesini birlikte engellemeliyiz. Biz dini liderler uluslararası siyasetin baskılarına karşı sorunlarla mücadele etmeliyiz.

Biz terör ve şiddetin her türlüsünü kınayan, bir insanı öldürmenin tüm insanlığı öldürdürmekle eşit sayan bir dinin mensuplarıyız. Bizleri İslam'ın kılıçla yayıldığını, şiddeti körüklediğini söyleyen, hiçbir bilimsel görüşe dayanmayan İslamofibi'den kaynaklanan düşünceler üzmektedir. Bunlar tarihsel korku ve kaygılardan kaynaklanmaktadır.

İslam'da Allah inancı her bireyin doğrudan Allah'la muhatap olması, aklı ile özgürlüğünü kullanması İslam'da rasyonel düşüncenin temelini oluşturur.

Konuşmamı bitirirken Sayın Papa'ya sağlık ve afiyetler, temsil ettiği kuruma da saygılar sunuyorum.

Papa'nın konuşması: Bu vatanı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Doğal ve tarihi güzelliklerine hayran kaldığım bu ülkenin insanlarının yaratıcılığını görmek beni hayran bırakıyor. Sayın Erdoğan ile yaptığım görüşmeden büyük mutluluk duydum. En büyük saygımı iletmek istiyorum bütün bu büyük halka. Aynı şekilde modern Türkiye'nin kurucusuna saygılarımı sunuyorum. Sayın Ali Bardakoğlu'na, Ankara ve İstanbul müftülerine saygılarımı sunuyorum.

Sizin ülkeniz, Hıristiyanlık açısındanda çok önemli bir ülke. Büyük kiliselerin kurulması açısındın, Hıristiyanlığın yayılması açısından önemli bir coğrafya burası...

Burada birçok Müslüman ve Hıristiyan kalıntıların bulunduğunu biliyoruz. Bunların korunuyor olması son derece önemlidir. Benden önceki Papa da buraya geldiği zaman bazı açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamalardan alıntı yapmak istiyorum. Kendisi Tanrımı çok seviyorum benim bu güzel ülkeye gelmemi sağladı demişti.

Bugün Hıristiyanlar ve Müslümanlar yeni bir döneme giriyor. Bu yeni dönemde ruhani bağların geliştirilmesi gerekiyor...