BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.387,63
HABER /  GÜNCEL

Barcelona bayrağı Bayern Münih'e mi kaptırıyor?

Barcelona'nın Münih takımı karşısında aldığı tarihi yenilginin ardından, Almanya'da ve Avrupa'da durdurulamayan Bayern Münih'in Avrupa futboluna ağırlığını koyacağı görüşü dile getiriliyor. BBC futbol yazarı Phil McNulty, tarihi maçı değerlendiriyor.

Abone ol

Bayern Münih ve Barcelona takımları, Şampiyonlar Ligi yarı finalinin ilk maçı için tünelde sıralandığında, Allianz Arena stadyumu güçlü kalp atışı sesleriyle titriyordu. Fakat son düdüğün ardından konuşulan konu, Avrupa futbolunun güç dengesindeki sismik kayma konuşuluyordu.

Barcelona, Şampiyonlar Ligi'nde rakiplerine işkence yapma yeteneğine güveniyordu. Fakat bu dayağının ardından, kendi silahıyla vurulan bir takım vardı karşımızda.

Bu zaferde bir ironi de var. Koltuğunu eski Barcelona oyuncusu ve teknik direktörü Pep Guardiola'ya bırakmaya hazırlanan 67 yaşındaki Bayern Münih Teknik Direktörü Jupp Heynckes, halefinin taş üstüne taş koyarak inşa ettiği 'gelenek ve futbol saflığı' anıtını söküp attı.

Bavyera takımı yükselişte

Ancak bir aptal dün gece Barca döneminin sona erdiğini öne sürebilir. Heynckes böyle bir şeyi kabul etmeyecek kadar bilgili ve saygılıydı.

Barcelona'nın sahneden çekilişinden ziyade, Bayern'in yeni güç olduğunun tescillenişiydi bu.

Eğer Bayern içerideki ve dışarıdaki rakiplerine bir mesaj göndermek istiyorduysa, bunu dün akşam yaptılar.

Bu arada, Bayern'in 20 yaşındaki Borussia Dortmund'lu Mario Gotze ile 37 milyon euro karşılığında anlaşmaya vardığı duyuruldu.

Zamanlama şaşırtıcıydı; Borussia 24 saat sonra Real Madrid ile oynayacaktı ve Gotze'nin Mayıs ayında Wembley'de oynanacak final maçında yeni takımına karşı oynama olasılığı ortaya çıkıyordu.

Sonra Barcelona'nın yenilgisi geldi. Bariz galibiyet bir dönüm noktası olarak görülse de, ağır yaralı Katalanların karşılığı merakla bekleniyor.

Heynckes'in Guardiola'ya mirası

Heynckes, zaferinin tadını çıkardı. Barcelona içinden bilgi almak için Guardiola'yı aramaya tenezzül etmediğini vurguladı.

Barcelona'nın kodunu nasıl deşifre ettiğini, rakiplerinin zor anlaşılır hareketinin sırlarını oyuncularına anlatmak için nasıl Powerpoint sunumları hazırladığını bir grafikle gösterdi.

Heynckes süresini doldurmuş birisi. Ne yaptığını biliyor. Guardiola'yı aramak zorunda kalmayacak kadar çok şey biliyor.

Heynckes, Guardiola'ya bir miras bırakıyor. Hep adıyla hatırlanacak bir Şampiyonlar Ligi zaferi de bırakabilir ardında. Guardiola'nın Bayern'e getireceği cazibe ve karizmaya rağmen, Heynckes'i takip etmek zor olacak.

Bayern, Bundesliga liderliğini 6 Nisan'da garantiledi ki bu tarihteki en erken tarih. Arka arkaya 13 lig maçını ve oynadıkları 30 maçın 26'sını kazandılar.

Diğer yandan, Barcelona ile baş etme yolları, kendi teknik direktörlerinin tabiriyle "olağanüstü"ydü.

Thomas Mueller iki gol attı ancak Barcelona'nın Mario Gomez'in attığı ikinci gol sırasındaki ofsayta ve Arjen Robben'in attığı üçüncü golde Jordi Alba'nın Mueller tarafından kurnazca engellenmesine itiraz hakkı var.

Ama bütün haksızlık iddiaları bir çerçeve içinde kalmalı.

Baştan sona kadar hevesle ve baskılı oynayan Bayern, Barcelona'yı karşı koyamaz hale getirdi. Eğer uzatma dakikaları 3 dakikayı aşsaydı, tabelaya bir gol daha kaydedecek taraf yine Bayern olurdu.

Messi kumarı kaybettirdi

Barcelona orta sahasının muhteşem karuseli Xavi ve Iniesta, daha genç ve hızlı rakiplerinin sert bindirmelerine maruz kalırken, defansta da Bayern'in penaltı bölgesine yönelik neredeyse her girişiminde çaresiz kaldılar.

Barcelona, Lionel Messi'nin formu üzerine kumar oynadı ve kaybetti. Dizinin arkasındaki sakatlık yeteneklerini sınırladı ve hareketlerini engelledi. Teknik Direktör Tito Villanova sonrasında eleştirildi fakat Messi, oynayacak formda olduğunu söylediğinde bunu reddetmek için cesaret gerekir.

Birçok kişi, Bayern'in yüceleceğine ve takımın üstün yeteneklerle donatılmış olduğuna inanıyor. Manuel Neuer, ona az iş düşse de, fevkalade bir kaleci, Phillip Lahm da muhteşem bir hücumcu savunma oyuncusu.

Dante, gelecek vaadeden bir defans göbeği. Bayern orta sahada Javi Martinez ve emsalsiz Bastian Schweinsteiger'e güvenebilir. Hücum hatlarının hepsinde zenginlik var; Mueller'den fırsatçı Gomez ve uyuşmasalar da göz kamaştıran Robben ve Franck Ribery'ye kadar.

Gerçekler, Barcelona'ya rövanş maçında pek ümit sunmuyor. Elbette ellerinden geleni yapacaklar ama Bayern'in bu yumuşak Salı günü Münih'te elde ettiği başarının büyüklüğü ve önemi o kadar ki, Nou Camp'ta aldığı zararı azaltmak için çabalayan bir Barcelona izleyebiliriz.