BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Bankaların yeni kredi kartı oyunu

Kart aidatını iade etmemek için kontör ve puan pazarlığı başladı

Abone ol

Tüketiciyle bankalar arasında yeni pazarlık dönemi başladı. Kart aidatını iade etmek istemeyen bankalar, buna karşılık puan ve kontör yüklemeyi öneriyorlar

Kredi kar­tı sa­hip­le­ri ile ban­ka­lar ara­sın­da yıl­lık ai­dat­la­ra yö­ne­lik ye­ni bir pa­zar­lık dö­ne­mi baş­la­dı. Kar­t ai­da­tı öde­mek is­te­me­yip kartı­nı ip­tal et­me yo­lu­na gi­den tü­ke­ti­ci­ler­le pa­zar­lık ya­pan ban­ka­lar, müş­te­ri­le­ri­ni ai­da­ta kar­şı­lık kon­tör yük­le­me öne­ri­siy­le cay­dır­ma yo­lu­na gi­di­yor.

Ban­ka­la­rın tü­ke­ti­ci­ye sun­du­ğu bu yön­te­me gö­re, tü­ke­ti­ci­ler kart­la­rı­nın ai­da­tı­nı öde­me­ye de­vam edi­yor an­cak, ban­ka bu ai­da­ta kar­şı­lık kon­tör yük­le­me­si ger­çek­leş­ti­ri­yor. An­cak tü­ke­ti­ci­le­rin gön­der­di­ği şi­ka­yet­ler­de müş­te­riy­le kon­tör pa­zar­lı­ğı­na gi­den ban­ka­la­rın ver­dik­le­ri bu sö­zü de tam an­la­mıy­la tut­ma­dık­la­rı an­la­şı­lı­yor.

Pa­zar­lık­tan dö­ne­bi­li­yor­lar

İz­mi­r’­den Coş­kun L.’nin şi­ka­yet­var.co­m’­a gön­der­di­ği şi­ka­yet­le or­ta­ya çı­kan bu pa­zar­lık yön­te­mi tü­ke­ti­ci­nin ai­dat öde­me­mek için 2 adet ek kre­di kar­tı­nı ip­ta­li­ni is­te­me­siy­le baş­lı­yor.

Tü­ke­ti­ci­nin ban­ka ile ara­sın­da ge­çen di­ya­log şöy­le ge­li­şi­yor: “K­re­di kar­tı­ma ek ola­rak çı­ka­rı­lan 2 ek kar­tı kul­lan­ma­ma­mı­za rağ­men her iki­si­ne de 65 TL gi­bi bir ai­dat ge­lin­ce ban­ka­yı ara­ya­rak kart­la­rı ip­tal et­tir­dim. Ara­dan 1 gün geç­tik­ten son­ra ban­ka­dan aran­dım ve ‘kart­la­rı­nı­zı ip­tal et­me­yin, kart ai­da­tı­na kar­şı­lık her kart için te­le­fon hat­tı­nı­za 40 TL, 2 kart için 80 TL kon­tör yük­le­ye­li­m’ de­di­ler.

Ge­len tek­li­fi ka­bul et­tim. Kart­la­rı­mı yeniden kul­la­nı­ma aç­tı­lar ve ben ­de ai­dat­la­rı öde­dim. İlk gö­rüş­me­miz­de, ön­ce 1 haf­ta da­ha son­ra 1 ay için­de kon­tör­le­ri­niz yük­le­nir de­me­le­ri­ne ve de birkaç de­fa ara­ma­ma rağ­men hal­le­di­yo­ruz, il­gi­li bi­ri­mi uya­rı­yo­ruz gi­bi kli­şe söz­ler­le bu gü­ne ka­dar oya­la­dı­lar. Yaptığımız pa­zar­lık­tan dön­dü­ler.”

Tek­lif ıs­ra­ra gö­re de­ği­şe­bi­li­yor

Kart li­mi­ti­ne oran­la ban­ka­nın çok faz­la kart ai­da­tı al­dı­ğı­nı gö­ren Mus­ta­fa Ö. de ban­ka­dan kart ip­ta­li­ni is­te­yin­ce ona da ay­nı tek­lif ya­pıl­dı. Tü­ke­ti­ci, 7 yıl­dır ma­aş müş­te­ri­si oldu­ğu ban­ka­nın kre­di kar­tı­nı ip­tal et­tir­mek üze­re müş­te­ri hiz­met­le­ri­ni ara­dı- ­ğın­da, kontör pa­zar­lı­ğı­na gir­dik­le­ri­ni be­lir­ti­yor. Ön­ce 20 TL de­ğe­rin­de pu­an ver­me­yi öne­re­rek pa­zar­lı­ğa baş­la­yan ban­ka, tü­ke­ti­ci­nin ge­ri ia­de ıs­ra­rı üze­ri­ne, te­le­fon hat­tı­na kon­tör yükle­me­yi gün­de­me ge­ti­ri­yor. Her tür­lü pa­zar­lı­ğı de­ne­yen ban­ka­lar, kart ai­da­tı­nı ia­de etme­ye bir tür­lü ya­naş­mı­yor.