BIST 10.320
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.465,08
HABER /  EKONOMİ

Bankalara resesyon uyarısı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, gelişmekte olan Avrupa'nın bankacılık sektörüne dair önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

Moody’s, gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu resesyonun, diğer bölgelerdeki resesyonlardan daha ağır olacağını belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, bölgenin bankacılık sektörü hakkındaki özel raporunda sorunlu kredi provizyonlarındaki artışın, yükselen borçlanma maliyetlerinin ve kur riskinin bankaların kârlılığını ve sermaye tabanını olumsuz etkileyeceğini belirtti.

UniCredit, Erste Group Bank, Raiffeisen International ve Societe Generale önderliğindeki Batı Avrupa bankaları geçen yıl Orta ve Doğu Avrupa’da hızlı büyüme gösteren kredi pastasına ortak olmak için bölge bankacılık sektöründe büyük almalar yapmışlardı.

Orta ve Doğu Avrupa’daki operasyonları sayesinde kârlarını artıran bankalar, bu sayede yapılandırılmış kredi ürünlerinin cazibesine direnebilmişlerdi. Ancak o dönemin olumlu fırsatları, ekonomik krizin bölgeyi etkisi altına almasıyla riske dönüşmeye başladı.

Moody’s raporunda, “Doğu Avrupa iştiraklerinin bozulan finansal durumu, bunları satın alan Batı Avrupalı bankalara da taşan olumsuz bir etki yaratıyor. Doğu Avrupa’daki temel piyasalarda görülen yaygın bozulma, bölge bankalarının kredi notları üzerinde aşağı yönlü baskı yaratıyor. Bu durum giderek Batı Avrupa bankalarının kredi notlarını da olumsuz etkileyebilir” denildi.

Moody’s, modern anlamda bankacılığın yeni başladığı bölge ülkelerinde, bir güven kaybı sonrasında başlayacak mevduat çıkışının Batı Avrupa’dakinden çok daha hızlı olabileceğini ve bu bankaların krediler açısından şimdiye kadar, böylesine sert bir ekonomik daralma deneyimi yaşamadıklarını belirtti.