BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bankalar ile Yunanistan'ın borç anlaşmazlığı

Euro bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılması sürecinde kredi veren özel mali kuruluşların 'nihai' önerilerini gözden geçirmelerini istedi.

Abone ol

Euro bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasını hedefleyen görüşmelerde, kredi veren özel kurumlardan daha çok taviz bekliyor.

Bakanlar, Yunanistan'ın borçlarının üstesinden gelinebilir bir oranda tutulabilmesi için Yunanistan ile kredi veren mali kuruluşların önümüzdeki günlerde yeni bir anlaşmaya varmasını istiyor.

Yunanistan'ın şu an gayri safi milli hasılasının yüzde 160'ına denk düşen borçlarının on yıl içinde yüzde 120 oranına düşürülmesi amaçlanıyor.

Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılması, Yunan tahvillerinin değerinin yüzde 50 oranında düşürülmesi fikri üzerine kurulu.

Yunanistan'a kredi açmış banka ve hedge fund gibi özel kurumlar, ellerindeki tahvilleri daha düşük değerde olan ve geri ödemesi belki otuz yıla yayılan yeni tahvillerle değiştirecek.

Euro bölgesi maliye bakanları, özel kreditörlerin yeni Yunan tahvilleri için öngördükleri faiz oranını daha düşük tutmalarını istiyor.

Maliye bakanları, Yunanistan'a kredi veren bankaların ''nihai' olduğunu söyledikleri faiz oranının, Atina hükümetinin altından kalkamayacağı kadar yüksek olduğu inancında.

Brüksel'deki toplantıda, on yıl içinde Yunanistan'ın borçlarının gayri safi milli hasılasının yüzde 120'sine indirilmesi için, Yunanlı yetkililer ile kredi veren kuruluşlar arasında pazarlıkların devam etmesinin gerektiği bildirildi.

Yunanistan'ın bu anlaşmaya kısa sürede varması gerek, zira euro bölgesi ve IMF'den gelecek bir sonraki mali yardım dilimi buna bağlı.

Atina, Mart ayında piyasalara yapması gereken 14 milyar euro'luk borç ödemesi için bu yardım dlimine muhtaç.