BIST 9.965
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.427,43
HABER /  GÜNCEL

Fransız bakan dalga mı geçiyor?

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'den Türkiye'ye çok tepki çekecek çağrı

Abone ol

Fransa Senatosu, 1915 olaylarını "soykırım" olarak kabul etmeyenleri hapis ve para cezasına çarptırmayı öngören yasa teklifini kabul etmesinin ardından Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'den skandal bir açıklama geldi.

Tüm uyarı ve ikazlara karşın demokrasi karşıtı yasayı onaylayan Fransa'nın bakanı Türkiye'yle dalga geçer gibi  "Türkiye'yi soğukkanlı olmaya davet etti."

Juppe, yasaya sıcak bakmadığını daha önce açık bir şekilde dile getirmiş, ancak Sarkozy'nin ısrarı üzerine sessiz kalmayı tercih etmişti.

"Canal plus" televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Juppe, "Türk dostlarımı soğukkanlı olmaya davet ediyorum ve bu büyük ülkeye, ekonomik ve siyasi bu büyük güce elimi uzatıyorum" ifadesini kullandı.

Juppe, Türkiye ve Fransa'nın iyi ilişkilere ihtiyacı olduğunu belirterek, Ankara ile yapıcı ilişkilerin tekrar oluşturulacağı inancında olduğunu kaydetti.

Fransız bakan, "Ben elimi uzatıyorum. Umut ederim ki bir gün karşılığı gelir. İtidal çağrısı yapıyorum. Türkiye'de bir çok Fransız şirketi var. Bizim Türkiye ile önemli ticari ve ekonomik ilişkilerimiz var. Bizim Türkiye'ye, Türkiye'nin bize ihtiyacı var. Ben gerçekçiliğin, duyguların üstesinden geleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Kendisinin dışişleri bakanı sıfatıyla bu tür bir yasayı uygun bulmadığını hatırlatan Juppe, bu konuda daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.