BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,59
ALTIN 2.385,14
HABER /  GÜNCEL

Balyoz'da Paşalar itiraz kuyruğunda

Balyoz kapsamında haklarında tutuklama kararı verilen 102 sanıktan 30’u muvazzaf 58 isim karara itaraz etti.

Abone ol

Balyoz Darbe Planı davası kapsamında haklarında tutuklama kararı verilen 102 sanıktan 30’u muvazzaf 58 isim tutuklama kararına itiraz etti. 15 sanık ise 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti için ‘reddi hakim’ talebinde bulundu

Haklarında tutuklama kararı çıkan 102 Balyoz Darbe Planı davası sanığından 53’ünün avukatları tutuklamaya itiraz ederken, bu isimlerden 15’i hem tutuklamaya itiraz etti hem de tutuklama kararını veren 10. Ağır Ceza hakimleri hakkında reddi hakim talebinde bulundu. Bazı avukatlar ise müvekkillerinin İstanbul’a geldiğini ancak itirazlar sonuçlandıktan sonra teslim olacaklarını söyledi. İtirazları 11. Ağır Ceza heyeti karara bağlayacak.

30’U MUVAZZAF 58 İTİRAZ GELDİ

Tutuklamaya itiraz eden 53 sanık arasında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, K. Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümgeneraller İhsan Balabanlı ve Bulut Ömer Mirmiroğlu, Tümamiraller Ramazan Cem Gürdeniz ve A. Semih Çetin, Tuğamiraller Turgay Erdağ, Cem Aziz Çakmak, Albay Mücahit Erakyol, Yarbay Levent Çehreli ve Albay Dursun Çiçek de var.

SAYGIN KİŞİLER OLDUKLARI İÇİN

İitiraz dilekçesinde mahkemelerin tahliye ve tutukluluk gibi farklı kararlar vermesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ihlali olduğu savunuldu. Bu kişilerin sahip oldukları saygınlık ve geçmişteki görevler ile düzenli bir aile yaşantısı bulunması hususlarının da tutuklama tedbiri için koşulların oluşmadığını gösterdiği belirtilen dilekçede, mahkemenin kararının keyfi olduğu iddia edildi. Reddihakim talebini içeren dilekçede ise soruşturmanın başlangıç aşamasında sanıklar hakkında tutuklama kararı veren 10. Ağır Ceza Mahkemesinin üye hakimi Ali Efendi Peksak’ın tarafsız ve bağımsız hareket etmediği hususunda kuvvetli şüphe oluştuğu öne sürüldü.

TATİLDEN YOĞUN BAKIMA

Çetin Doğan’ın Bodrum’dan İstanbul’a teslim olmaya gelirken havaalanında polislerce ‘’Hakkınızda yakalama emri var, sizi uçakla gönderemeyiz, alıkoyacağız’’ diyerek durdurulduğunu anlatan avukatı Celal Ülgen, ‘’Çetin Paşa da ‘Bunu sağır sultan biliyor. İstanbul’a gidiyorum. Haber verin gelsin alsınlar. Ben sabah adliyeye gideceğim’ dedi. İtiraza rağmen polis alıkoymaya devam edince devreye Milas Başsavcısı giriyor ve uçakla İstanbul’a gönderilmesini sağlıyor’’ diye konuştu. Havaalanında bazı polislerin Doğan’ın asker olan korumalarına saldırdığını ve korumalardan birinin yumruklandığını iddia eden Ülgen, müvekkilinin yaşadığı bu yoğun stresin ardından kalp krizi riski bulunması nedeniyle, hastaneye sevk edildiğini hatırlattı. Ülgen, Doğan’ın önceki gece 03.00’ten itibaren Dr. Siyami Ersek Hastanesi’nde kalp krizi geçirebileceği için yoğun bakımda tutulduğunu açıkladı. Doğan, dün öğleden sonra yoğun bakımdan çıkarılarak normal servise alındı. Muğla polisi ise yumruklaşma iddialarını yalanladı.

Karara göre teslim olacak

Hakkında yakalama emri bulunan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin İstanbul’a geldiğini belirten avukatı Celal Ülgen, yaptıkları itirazlara ilişkin gelişmeleri takip ettiklerini, bunların sonuçlarına göre teslim edeceklerini kaydetti. Ülgen “Gelişmelere göre bir şekilde getirip teslim edeceğiz. Süha Tanyeri’nin gelip gelmeyeceğini görüşmemiz belirleyecek. Reddi hakim talebinde de bulunduğumuz için şu anda bu gelişmeleri izliyoruz” dedi.