BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Balyoz itiraz kararının perde arkası

101 Balyoz sanığı hakkında yakalama kararının nasıl kaldırıldığıyla ilgili perde aralanmaya başladı.

Abone ol

Yüksek Askeri Şura’da büyük krize neden olan "Balyozcu askerler" hakkında yakalama kararının nasıl kaldırıldığı kafalarda pek çok soru işaretine neden oldu. “Heyet mi değişti?”, “Nöbetçi mahkeme mi itirazı sonuçlandırdı?” yönündeki sorular kısa sürede karşılık buldu.

Yakalama kararını kaldıran mahkemenin üyelerinin atacakları imzaların rengiyle ilgili sorunun bir tatil trafiği ile çözüldüğü anlaşıldı.
Hakim Bülent Akasma izne gönderildi. Tatildeki Hakim Oktay Açar göreve çağırıldı. Toplanan heyet 1'e karşı 2 oyla, 101 Balyoz sanığı hakkındaki 'Yakalama' kararı kaldırdı.

Bugün gazetelerde yer alan haberlere göre Hakim Şeref Akçay'ın başkanlığını yaptığı 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Metin Özçelik, Bülent Akasma ve Oktay Açar üye hakim olarak görev yapıyor. Balyoz sanıklarının yakalama emrinin kaldırılması için yaptıkları itirazın görüşüleceği gün mahkeme başkanı heyetin yapısını değiştirecek bir müdahalede bulunuyor.

Başkan Akçay Üye Hakim Bülent Akasma'yı izne gönderiyor. Ardından da izinde bulunan Hakim Oktay Açar'a tatilini yarıda kestirerek göreve çağırıyor. Akçay'ın başkanlığında üyeler Özçelik ve Açar'la toplanan heyet Balyoz sanıklarının itirazını 1'e karşı 2 oyla kabul ediyor.

Mahkemenin yakalama kararını kaldırma gerekçesine yönelik de itirazlar var. Kararda muhalefet şerhi düşen üye hakim, 'Cumhuriyet Savcısı'nın görüşünü bile almadan bir çok tensip tutanağında yakalama emri verdik. Bunu niye kaldıralım" diye sordu.

15 GÜNDÜR KAÇAKLAR!

Muhalif üye "kaçma şüphesi yok" gerekçesine de itiraz etti. Haklarında yakalama emri çıkarılmalarına rağmen 15 gündür teslim olmadığını kaydeden muhalif üye, şunları söyledi:
"Emekli ya da görevde bulunan sanıklardan hiçbiri yakalama kararının çıkarıldığı 23 Temmuz 2010 tarihinden bugüne kadar 15 günlük süre geçmesine rağmen kendi istekleri ile adli mercilere gelmedikleri gibi, sanıklar haklarında yakalama kararlarını infaz etmekle görevli ilgililerce de yakalama kararının gereğinin yapılmadığı bilinmektedir."