BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Baklava festivalinde baklava izdihamı

Fatih Belediyesi ile Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği tarafından düzenlenen ‘8.Tarihi Yarımada Baklava Festivali’ renkli görüntülere sah...

Abone ol

Fatih Belediyesi ile Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği tarafından düzenlenen ‘8.Tarihi Yarımada Baklava Festivali’ renkli görüntülere sahne oldu. Yüzlerce kilo baklavanın dağıtıldığı festivalde vatandaşlar tek tek almak yerine tepsilere hücum edince izdiham yaşandı.
Fatih Belediyesi ile Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği tarafından her yıl düzenlenen ve yoğun ilgi gören Tarihi Yarımada Baklava Festivali’nin sekizincisi Eminönü Meydanı’nda yapıldı. Festivale Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve çok sayıda davetli ile vatandaşlar katıldı.
Festival kapsamında yapılan Altın Oklava Yarışmasında ise baklava ustaları birincilik için kıyasıya bir mücadelenin içine girdi. Sahneye kurulan tezgahta en ince yufkayı açmak heyecanla yarışan baklavanın ustaları izleyenleri de kendilerine hayran bıraktı. Bakan Egemen Bağış’ta konuşma yapmak üzere çıktığı sahnede ezan okununca bir süre bakla ustalarının marifetleri yakından izledi. Yarışmanın sonunda birinci olan baklava ustası Ramazan Karakuş ödülü Bakan Bağış’ın elinden aldı.
“BAKLAVA BİZİMDİR”
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise konuşmasının bir bölümünü baklava ustalarının yanında gerçekleştirdi. ‘Baklavayı akıllarınca bizden araklamak isteyenler olabiliyor’ diyen Bakan Bağış, “Bazı ülkeler baklavanın tescillenmesi için akıllarınca baklavanın kendi ülkelerine mal etmenin yollarını arıyorlar. Ama Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi odalarımızla birlikte ortaya muazzam bir çapa koyduk ve AB sürecinde baklavanın Gaziantep ilimiz ile anılması için tescillenmesi için gereken çalışmaları yaptık. Baklavayı kimseye kaptırmayız” dedi.
Fıstıkların stoklandığı iddialarına tepki gösteren Bağış, “Milletimizin lezzetli ve fıstıklı baklavalardan mahrum kalmasına neden olan stokçulara da buradan seslenmek istiyorum. Türkiye’de vatandaşı mağdur etmek için bazı mamulleri stoklayıp serbest pazar kullarını kullanma dönemi AK Parti ile sona ermiştir. Eğer vatandaşı mağdur etmeye akıllarınca bu ülkede bazı ürünleri stoklayarak fiyatlarını arttırmayı sonrada vatandaşa bunun bedelini ödetmeye kalkan olursa biz ona karşı önlemlerimizi alırız” diye konuştu.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, “Baklava bizim acımızdan hem soyut hem de somut olarak kültürel mirastır. Baklava bizim kırmızı çizgilerimizden bir tanesidir. Bunu asla başkalarına yedirtmeyiz. Bu anlamda baklavanın Türkiye lehine tescillenmesi için yapılan çalışmaları takdir ediyorum. Emeği geçenlere de teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Vali Mutlu ve başkan Demir beraberindekilerle birlikte vatandaşa baklava dağıttı. Vatandaşlar baklava için adeta birbirlerini ezdi. Yüzlerce kilo baklavanın dağıtıldığı festivalde vatandaşlar tek tek almak yerine tepsilere hücum edince izdiham yaşandı. Tepsiler havalarda uçuşunca ortaya da ilginç görüntüler çıktı.
(İHA)