BIST 10.266
DOLAR 32,22
EURO 34,74
ALTIN 2.398,56
HABER /  EKONOMİ

Bakkallar bu öneriye ne der?

Mağazalara çeki düzen vermek isteyen hükümetin hazırladığı yasa için Metro Group'tan ilginç öneri

Abone ol

Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, Büyük Mağazalar Yasasına ilişkin, Hükümetin ilgili bakanlığı, büyük mağazaları, yılda belirli adette bakkalı eğitmekle ve modernleştirmekle sorumlu kılabileceği ve bunu denetleyebileceğini belirtti.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ekonomi gazetesi İstanbul Ticaret, Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı'nı ele aldı. Haberde, Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, İTO Meclis Üyeleri Ali Murad Kızıltaş, Muzaffer Şahin ve Ahmet Özer'in görüşlerine yer verildi.

Nurdan Tümbek Tekeoğlu, grup olarak şu aşamada yasa ile ilgili bir görüş beyan etmediklerini, ancak amaçlarının küçük esnafı hükümetin ve sivil toplum örgütlerinin desteği ile daha modern bir noktaya taşımak olduğunu ifade etti.

Metro Toptancı Market'in ''Esnafım'' isimli bir proje yürüttüğünü hatırlatan Tekeoğlu, bu proje kapsamında, Türkiye geneline yayılmış 9 şehirdeki 14 mağazasını dolaşan METRO Esnafım 2010 Bakkal/Market Gezici Çözüm Noktası TIR'larının, bölge esnafının ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmak amacıyla esnafla buluştuğunu belirtti.

Metro Toptancı Market'in çözüm TIR'larıyla müşterilerine işlerini geliştirmeye yönelik öneriler sunduğunu anlatan Tümbek, şunları kaydetti:

''Görüleceği üzere, hükümetin, ilgili bakanlığı büyük mağazaları, yılda belirli adette bakkalı eğitmekle ve modernleştirmekle sorumlu kılabilir ve bunu denetleyebilir. Örneğin Polonya'daki bakkallar sabah çok erken saatte açılıp, gece geç saatlerde kapanıyor. Sadece satabilecekleri ürünleri portföylerinde bulunduruyorlar. Bu durum Polonya'daki bakkalların kötüye gitmesine değil, daha da karlı hale gelmesine imkan sundu.''

Bir diğer önerilerin de hükümet tarafından oluşturulacak teşvik kredisi olabileceğini ifade eden Tümbek, kredinin, işe yapılan yatırımı ispatlamak kaydıyla verilebileceğini, bu teşvik kredisi için büyük mağazaların da kaynak durumunda olduğu bir fon oluşturulabileceğine dikkati çekti.

Amerika'da bakkalların ürün ve hizmet çeşitlerini artırdıklarını hatırlatan Tümbek, Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de bakkalların, dükkanının önünde hijyenik bir ortamda sebze ve meyve satabileceğine işaret etti.

Tümbek, şu önerileri sıraladı:

''Amerika'daki gibi, küçük dükkanlar çalışan kesime yönelik sandviçler satabilir. Bu da bir gelir kaynağıdır. Yine bakkallar izin sürecini tamamlayıp tavuk çevirebilirler, salata büfesi oluşturabilirler. Özetle gelirlerini artıracak birçok seçeneğe yönelebilirler, tıpkı Batı ülkelerinde olduğu gibi.''


-ÖZEL MARKA ÜRÜNLERE SINIRLAMA...-


İTO Ayakkabı ve Yan Sanayi İmalat Satıcıları Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ali Murad Kızıltaş ise Büyük Mağazalar Yasa tasarısının, perakendenin önünü kesecek bir takım düzenlemeler getirdiğini ifade ederek, kanun tasarısında pek çok maddenin, uygulanabilirliği öngörülmeden yer aldığını, uygulanabilirliği olmayan maddelerin de daha sonra çıkarılacak yönetmeliklerle çözülmeye çalışıldığını anlattı.

Kanun tasarısının özel marka ürünlere sınırlama getirdiğini hatırlatan Kızıltaş, bu sınırlamanın konfeksiyonda uygulanmasının mümkün olmadığını, girişimcinin markaya yatırım yapmak istemeyeceğini, bu uygulamanın markalaşmanın önünü keseceğini ileri sürdü.

Kanunun Türkiye'de organize perakende faaliyetini sürdürmeye çalışan kurumsal, kayıtlı, büyümeye çalışan, istihdam yaratan firmaları durduracağını belirten Kızıltaş, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin ciddi istihdama ihtiyacı var ama kanunla organize perakende sektörünün daha fazla büyümesi engelleniyor sanki. Organize perakende zaten kayıt ve kontrol altında. Neyi kontrol edecek kanun neyi kayıt altına alacak? Mesela 9 ayakkabı mağazası olan bir firma bu kanuna tabi olmayacak ama ben daha çok mağazamla olacağım. Mağaza açmak izin özel izinler alacağım, çalışma saatlerim kısıtlanacak. Çok ciddi bir haksız rekabet oluşacak.''


-''AVM'LER İŞSİZLİĞİ TETİKLEYECEK''-


İTO Toptan Gıda İçecek ve Temizlik Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Ahmet Özer de alışveriş merkezlerinin, büyük mağazaların, onlarca küçük esnafın, tüccarın ve hatta sanayicinin yok olmasına zemin hazırlayarak işsizliği tetikleyeceğini savundu.

Büyük Mağazalar Yasası'nın çıkması gerektiği görüşünü dile getiren Özer, şunları kaydetti:

''Çünkü ancak bu yasa ile disiplinsiz, kuralsız, sınır tanımadan her köşe başında açılan alışveriş merkezlerinin, bir isim altında yüzlerce yerde açılan zincir mağazaların, ayrıca binlerce metrekare üzerindeki diğer mağazaların toplumumuza, sanayicimize, tüccarımıza verdiği zararları azaltabiliriz. Amacımız AVM'ler ve zincir mağazaların yok olması değil; varsın yaşasınlar. Ama kurallı, kanunlu, disiplinli olarak. Diğer tüccar, sanayici ve esnafı yok etmeden yaşasınlar.''

İTO Tarımsal Ürünler Meslek Komitesi Meclis Üyesi Muzaffer Şahin ise dev grupların küçük esnafın ekmek kapısı olarak tabir edilen bölgelere girdiğini belirterek, büyük mağazaların, marketlerin bir tanımı olması gerektiğinin altını çizdi.

Şahin, ''Bu mağazaların nerelere açılması, kimlerin karar verici olması gerektiği, nasıl açılacakları hakkında bir kural, kanun olması lazım'' görüşünü dile getirdi.