BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.513,62
HABER /  SAĞLIK

Bakanlıktan 3 kimyasala yasaklama

Oyuncaklar ve tekstil ürünlerinde kullanılan kanserojen etkili üç grup kimyasal yasaklanıyor...

Abone ol

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, bazı çocuk bakım ürünleri, oyuncaklar ve tekstil ürünlerinde kullanılan kanserojen etkili üç grup kimyasalı yasaklıyor.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Bazı Tehlikeli Maddelerin, Müstahzarların Ve Eşyaların Üretimine, Piyasaya Arzına Ve Kullanımına İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yönetmelik değişikliği ile özellikle kanserojen etkiye sahip azo-boyar maddelerin tekstil sektöründe kullanımına yasak getiriliyor. Çocuklarda astım ve alerjiyi tetikleyen bazı fitalatların, çocuk bakım ürünleri ve oyuncakların yapımında kullanımı ile oral ve cilt toksisitesi riski taşıyan bazı alev geciktirici fosfat; tris madde ve madde gruplarının deriyle temas edecek giysi, iç çamaşırı ve çarşaf gibi tekstil eşyalarının üretiminde kullanılması da yasak kapsamına girecek.

İTHALATÇI VE ÜRETİCİLERE ÇAĞRI

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından bugüne kadar yasaklanmış olan PCB, PCT, PBB ile asbest liflerine ek olarak, Avrupa Birliği mevzuatlarından REACH (Kimyasal Maddelerin Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması) Tüzüğü dikkate alınarak, yasaklanan veya kısıtlanan madde ve madde grubu sayısının ilk etapta 9, 2011 yılı üçüncü çeyreğinde 21 ve 2013 yılında da 59'a ulaşması öngörülüyor. Açıklamaya göre, söz konusu yasaklama çalışmalarının, özellikle ithalatçılar ile üreticiler tarafından takip edilmesi, söz konusu AB Tüzüğü kapsamında bulunan kimyasal madde ve madde grupları yerine insan sağlığını ve çevreyi tehdit etmeyen alternatif madde kullanımıyla üretime geçilmesi çalışmalarının, biran evvel ilgili sektör tarafından başlatılması önem taşıyor.