BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.310,22
HABER /  GÜNCEL

Birbirinize sarıldığınızda ne hissediyorsunuz?

İnsan başka birine sarıldığında ne hisseder hiç düşündünüz mü? İşte karşınızdakine sarıldığınızda o anda yaşananlar..

Abone ol

Hiç birine sarıldığınızdaki ruhunuzda bazı şeylerin değiştiğini hissettiniz mi?

İnsan ırkı fiziksel temastan ciddi anlamla etkilenen varlıklardır. Birine dokunduğumuzda beynimiz oksitosin adı verilen rahatlatıcı bir hormon/nörotransmiter salgılar. Bu hormonun diğer adı da "sarılma hormonu"dur.

Milliyet'teki habere göre, oksitosinin görevleri arasında doğumu kontrol etmek, doğum sonrası süt salgılanmasını harekete geçirmek, insanlar arasındaki bağı güçlendirmek ve fiziksel cinsel teması sağlamak vardır. yapılan araştırmalar oksitosinin birleştirme ve doğumdan başka işlevleri olduğunu da göstermiştir. Bu hormon vücudunuzda dolaşmaya başladığında huzurlu ve mutlu bir ruh haline bürünürüz. Bize dokunan kişiye karşı duygusal bir bağ hissederiz. Ancak oksitosin sosyal benliğimizi sadece olumlu anlamda etkilemez. Bazı kötü etkileri de bulunmaktadır. İşte oksitosin hormonunun bilmediğiniz iyi ve kötü etkileri...

İNSANLARI ANALİZ ETMEYE YARDIMCI OLUR

Oksitosin reseptörlerinin çoğu beynin amigdala bölümünde yer alır. Birini asık suratlı gördüğünüzde onun üzüldüğünü düşünmenizin sebebi amigdalanın fiziksel ipucundan yola çıkarak buna duygusal bir mana vermesidir. Yani oksitosin hormonu kişilerin ruh halini anlamamıza yardımcı olur.

KISKANÇLIĞI ARTTIRIR

Oksitosin kişilerin birbirine ısınmasında yardımcı olur. Ancak aynı zamanda kıskançlık duygusunu da artırdığı görülmüştür. İsrail Haifa Üniversitesi'nden araştırmacılar 56 kişinin yarısına etkisiz bir ilaç verirken diğer yarısına oksitosin hormonu verdiler. Ardından hayali bir kahramanla bir oyun oynamalarını söylediler. Oyun sonucunda 3 tane sonuç ortaya çıktı: Hayali kahraman kazandı, daha çok para kaybetti ve sonuç eşit oldu. oksitosin verilen kişilerin hayali kahraman kazandığında çok daha kıskanç olduğu ancak sonuç eşitken hiçbir şey hissetmediği görüldü.

DAHA CÖMERT OLMANIZI SAĞLAR

Zürih Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada teste tabi tutulan 178 kişiden bir kısmına oksitosin spreyi sıkılırken diğerlerine etkisiz bir sprey püskürtüldü. Ve hayali bir işe para yatırmaları istendi. Oksitosinin kullanıldığı kişilerin çok daha fazla para yatırması ise araştırmacıların dikkatini çekti. Yani bu hormon kişilerin paraya bakış açısını da etkiliyor.