BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,71
ALTIN 2.410,08
HABER /  GÜNCEL

Bakanlığın ağrı kremi pazarlara düştü

Sağlık Bakanlığı, semt pazarlarında seyyar satıldığı belirlenen ''Abit'' isimli ağrı kremini toplatacak.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, valiliklere, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanlığının denetimlerinde ''Abit'' markalı ürünün semt pazarlarında seyyar satıldığının tespit edildiğini duyurdu.

Mevzuata aykırı şekilde ''ağrı kremi'' olarak piyasaya arz edilen ürünle ilgili incelemelerde sağlığa zararlı olduğu yönünde ciddi şüphe oluştuğunu bildiren Genel Müdürlük, bununla ilgili yasal işlemlerin başlatıldığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün duyurusunda, üreticisi ve üretim yeri tespit edilemeyen kremin satışının durdurulması ve piyasadakilerin toplatılması için işlem yürütüldüğü, vatandaşların illerindeki kremleri il sağlık müdürlüklerine teslim etmeleri gerektiği bildirildi.

''Üretici bilgisi bulunmayan, ambalaj bilgileri yeterli bilgi içermeyen, pazarlarda ve satıcının kimliği belirsiz internet sitelerinde satılan şüpheli ürünlere itibar edilmemesi halk sağlığı yararına olacaktır'' uyarısında da bulunuldu.

ECZANELERDE SATILABİLİR

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman da yayımladığı genelgede, toplatılmasına karar verilen kremin 1261 sayılı kanun kapsamında beşeri tıbbi ürün (ilaç) olarak ruhsatlandırılması ve yalnızca eczanelerde satılması gerektiğini bildirdi.

Bu tür ürünlerin reklam ve tanıtımının yasak olduğunu, üretici bilgisi bulunmayan, ambalajında yeterli bilgi bulunmayan, pazarlarda ve satıcısının kimliği belirsiz internet sitelerinde satılan şüpheli ürünlere itibar edilmemesi gerektiğini bildiren Kerman, piyasadan toplanan ürünlerin ''atık mevzuatı'' doğrultusunda imha edilmesini istedi.

BÖYLE REKLAMLARA KANMAYIN

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Ercan Şimşek, toplatılmasına karar verilen ''Abit'' isimli ürünle ilgili çeşitli illerdeki savcılıklardan bakanlığa bildirimler ulaştığını anlattı.

Ellerinde bu krem bulunan vatandaşlardan söz konusu ürünü kullanmamalarını isteyen Şimşek, ''Bu krem Sağlık Bakanlığınca ne ilaç olarak ruhsatlandırılmış ne de kozmetik olarak bildirilmiş. Dolayısıyla yasal bir ürün değil. Vatandaşlarımız kesinlikle kullanmasınlar ve ellerindeki ürünleri yetkililere teslim etsinler'' dedi.

Televizyon kanallarında ve gazetelerde, ''hastalıklara iyi geldiği'' iddia edilerek reklamı yapılan ürünlerin yasa dışı olduğunu vurgulayan Şimşek, şunlara dikkati çekti:

''Özellikle televizyonların yurt dışından yayın yapan Avrupa kanallarında 'ağrılara iyi geldiği' iddia edilen ürünlerin reklamı ve satışı yapılıyor. Bu kanallar bizim mevzuatımıza tabi olmadığı için özellikle seçiliyor. Yurt dışından yayın yaptıkları için Türk hukuku bunlar için yetersiz kalıyor. Ayrıca, bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı olduğu iddiası da tamamıyla yalan. Sağlık Bakanlığı ilaçlar için ruhsatlandırma yapar. Eğer bir ürün Sağlık Bakanlığından ruhsatlıysa zaten reklamının yapılması yasaktır. Dolayısıyla krem, tablet ya da ne olursa olsun hiçbir ilacın televizyon ya da gazetelerden reklamı yapılamaz. Vatandaşlar, televizyon ya da gazetelerde yayınlanan reklamlarda bir ürünle ilgili hastalığa iyi geldiği iddiasına kesinlikle inanmasınlar.''

Bu ürünlerle ilgili yapılan reklamlar için RTÜK'e başvurduklarını, savcılıklara da suç duyurusunda bulunduklarını bildiren Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile de ilaç dışındaki ürünlerle ilgili yazışmalar yürüttüklerini söyledi.

Kozmetik ve tıbbi cihazlarla ilgili de kamuoyuna zaman zaman yanıltıcı bilgiler verildiğini anlatan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Ercan Şimşek, ''Kozmetik ürünler ve tıbbi cihazlar için bakanlığımız bünyesinde iki ayrı bilim kurulu oluşturacağız. Bu ürünlerle ilgili başvuruları ilgili kurullar görüşecek. Gerekli incelemeleri de bu kurallar yapacak'' şeklinde konuştu.