BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.401,01
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan'dan 'Ben de Kürt'üm' tepkisi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti'li bakanları protesto için kepenk kapattıran terör örgütüne yüklendi.

Abone ol

Hakkari'de, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılacağı AK Parti İl Başkanlığı Kongresi öncesi esnaf kepenk açmadı. Maliye Bakanı Şimşek "Ben de Kürt'üm" diyerek tepki gösterdi..

PKK’nın bir kuruluşu olan Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK), 3 gün önce şehrin değişik noktalarına bildiri atarak bakanların geleceği gün kepenk ve kontak kapatma eylemi yapılması ve kongreye kimsenin katılmaması uyarısında bulunmuştu. Bugün esnaf kepenk açmazken, vatandaşlar da evlerinden çıkmamayı tercih etti.

BU ZULÜMDÜR

Kepenklerin kapalı olduğu şehri gören Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Bugün buraya geleceğiz diye kepenkleri kapattırmış. Bu, insanın kendi hemşehrisini zulmüdür, zulüm'' dedi.

2.20120609170550.jpg

DAĞ KÖYÜNDE DOĞDUM, BEN DE KÜRDÜM

Hayatından örnekler veren Şimşek, Mardin'in küçük bir dağ köyünde dünyaya geldiğini, anne ve babasının okuma yazmasının olmadığını ifad etti. Kendisinin Hakkari'deki vatandaşlar gibi Kürt kökenli bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

''Ben de Kürt'üm. Bu şartlarda büyüdüm. Eskiden sıkıntılar çok değişik boyutlardaydı. AK Parti hükümetleri ülkemizde fırsat eşitliğinin yaratılması için ne gerekiyorsa yaptı. Bugün çok şükür bir ret ve inkar siyaseti yok. Tam aksine bütün 3.20120609170813.jpgzenginliklerin ve farklılıkları kucaklayan ve onları tehdit olarak görmeyen ve onlara hizmetkar konumunda olan bir devlet anlayışı var. Bizler gerçekten eser siyaseti üzerinde çalışıyoruz.''

AK Parti olarak son 10 yıldır geçmiş yılların eksiklerinin giderilmesi için muazzam bir çaba gösterdiğini anlatan Şimşek, bu çabaları engellemek isteyen Hakkari'nin güzel, huzurlu ve gelişmiş bir şehir haline gelmesini arzulamayan kesimlerin istismarının da söz konusu olduğunu bildirdi. Bu kesimlerin zaman zaman yatırımları engellediklerini dile getiren Şimşek, burada imkanlar yeterli değil diye istismar yaptıklarını kaydetti.

TÜRKİYE 10 YIL ÖNCESİNE GÖRE ÇOK FARKLI

Türkiye'nin 10 yıl öncesine göre çok farklı olduğunu anlatan Şimşek, ''Türkiye, 2002 yılında 100 lira vergi topluyor idiyse bunun 86 lirasını faize ödüyordu. Yani devlet çok uzun yıllar büyük bütçe açıkları vermişti. Bu bütçe açıkları sebebiyle büyük borçlar birikmiş. Millete hizmet için toplanan paralar faize gidiyor, zar zor memur maaşları ödüyor veya ödemekte zorlanıyordu. Bazen maaşları ödemek için IMF'ye el açıyordu. Türkiye dışarıdan borçlanıyordu. Sizin çabalarınız sizin desteğinizle güzel çalışmalar ve sizin içinizden AK Parti iktidara geldi. Bütün bunları değiştirdi. Ekonomik, sosyal, siyasal anlamda Türkiye çok değişim ve dönüşümden geçiyor. Bu değişim dönüşümünde siz Hakkari'deki partimize gönül vermişlerin de çok büyük katkısı var'' dedi.

BUNLARIN DERDİ HAK HUKUK DEĞİL

Ülkemizde huzur olmasını istemeyenlerin bazı problemleri batıda ve burada istismar ettiklerini dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

''Bugün buraya geleceğiz diye kepenkleri kapattıracaklarmış. Bu insanın kendi hemşehrisine zulmüdür, zulüm. Çünkü zaten buradaki kardeşlerimizin ve esnaflarımızın imkanları sınırlı. Bu kardeşlerimizin o günkü ekmeğine mani olmak kadar bir faşizan tutum  ve yaklaşım olabilir mi? Bunlar özgürlükçü ve demokratik falan değiller. Bunların derdi hak ve hukuk değil. Şu son yıllarda demokratik ve temel haklar konusunda atılan adımlara bir bakın. Türkiye bu konularda ne kadar güzel adımlar attı. Her şey yapıldı ve mükemmeliz demiyoruz. Ama Türkiye ne kadar ilerledi. Buna rağmen bunun istismarını yaparak, halkımızın ve milletimizin arasına nifak koymaktadırlar. Bu konuda son derece yetenekli bunlar. Faşizan tutumlarını her tarafta görüyoruz. İnşallah milletimizin dirayeti sayesinde bütün bunlar tabi ki engelleyecek ve bunları yeneceğiz.''

Şimşek, dinimizde Türk, Kürt, Arap ayırımının olmadığını ifade ederek, ''Bunu yapan bu ırkçılar zaten bizden olamazlar. Bu çok açık ve net değil mi? Kendi milleti ve halkına zulmü reva gören bir yaklaşımın ürünleri bunlar. Onun için burada inşallah bir ve beraber olacağız'' diye konuştu.

Şimşek, 1990'lı yıllarda yapılan hataların tekrarlanmasına izin vermedikleri gibi geçmişte yapılan o hataların telafisi için Maliye Bakanlığı olarak bütçeden bu bölgedeki vatandaşların terör nedeniyle karşı karşıya kaldıkları zararları tazmin ettiklerini kaydetti.

Bugüne kadar yaklaşık 2,5 milyara yakın ödeme yaptıklarını dile getiren Şimşek, bunun adının ileri demokrasi olduğunu söyledi.

BUGÜN YÜZLERCE BELEDYEYİ BDP YÖNETİYOR AMA HİZMET YOK

BDP'li belediyeleri eleştiren Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bugün yüzlerle belediyeyi BDP yönetiyor ama hizmet yok. Böyle bir dertleri yok. 1980'li yılların başında Batman'dan ayrıldım o zaman kaç tane ağaç varsa hala o kadar. Bunlar yeşili de sevmezler. Böyle bir dertleri yok. Vatandaşımız hala ara sokaklarda çamur içinde yaşıyorlar. Bütçeden hiç ayırım yapmadan bütün belediyeye paralarını ödüyoruz. Bazen şehir içindeki asfaltları dahi biz yapıyoruz. İmkan olsa ve belediyelerle sıkıntı olmazsa diğer bütün hizmetleri biz yapacağız. Vatandaşa hizmet yapmaz, yapılanları da gözleri görmez, kulakları duymaz, vatandaş arasında ayırımcılık yapacak, kepenkleri zorla kapattıracak kadar faşizan bir yaklaşım içindeler. Bunun takdirini artık yüce milletimize bırakıyoruz.''