BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Bakan yalan söylüyor

MHP’li Vural ile Ulaştırma Bakanı arasında batan Hayat N isimli gemiye muafiyeti kimin verdiği tartışması yaşanıyor…

Abone ol İNTERNETHABER

ANKARA- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım arasında 14 Eylül günü Balıkesir'in Bandırma ilçesi açıklarında batan 'Hayat N' adlı RO-RO gemisine kimin usulsüz muafiyet tanıdığı tartışması yaşanıyor.

Vural, Ulaştırma Bakanını suçlarken, Bakan Yıldırım da ‘benden önce sen vardın muafiyeti sen verdin’ suçlamasında bulundu. Vural da, ‘ben ayrıldım sen geldin ve muafiyet tanıdın’ diye karşılık verdi. Oktay Vural, gemi sahipleri ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yakın ilişkisi olduğu iddialarını yeniledi.

Vural, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla, geminin batmasındaki en önemli sorunların başında, sadece bu gemiye özel “Kılavuz kaptan ve römorkör hizmeti alınması muafiyeti” verilmesinin geldiğini iddia ederek, sağlanan bu özel imtiyazla geminin ait olduğu şirkete yılda yaklaşık 1.5 milyon dolar haksız kazanç sağlandığını iddialarını da tekrarladı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın, “Hayat N gemisine muafiyet 2002’de Oktay Vural’ın bakanlığı döneminde verildi” açıklamasına açıklık getiren Vural, “MHP döneminde verilmemiştir. Ben 3 Ağustos 2002’de seçim nedeniyle bakanlık görevinden ayrıldım. Üstelik ‘Hayat N’ 2007 yılında alındı. Sayın Bakan zeytin yağ gibi üste çıkmaya çalışıyor. Hafızasını yinelerse iyi olur” dedi.

“2007 yılında alınan bir gemiye 2002 yılında muafiyet nasıl tanınır?” diye soran Vural, şunları söyledi:

“Sadece bu gemi muaf tutulmuştur. Yola elverişlilik belgesi düzenlenmemiştir, bu durumda kılavuz kaptan ve römorkör hizmeti almasından imtina edilmiştir. Uygulamalar özel bir koruma ve kollama neticesinde olmuştur. 6500 GRT üstünde bulunan sadece Hayat N gemisinin klavuz ve römorkör alma zorunluluğu kaldırılmıştır. Böylece Bakanlık Hayat N gemisine özel düzenleme yapmıştır. 6500 GRT altındaki gemiler için öngörülen yüksek manevra kabiliyeti ve diğer şartlar, 8547 GRT olan Hayat N gemisi içinde geçerli sayılmıştır.”

"ROZET TAKMAKLA SİYASET YAPILMAZ"

Vural, bir gazetecinin, “CHP’nin çarşaf açılımını” sorması üzerine, “Üniversitede başörtüsünü serbest bırakan düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götürenler, başörtülüleri partilerine kazındırmaya çalışıyorlar. Başörtülüye çarşaflıya rozet takmakla siyaset yapmaya çalışıyorlar. Bura başörtüsü siyasallaştırılmıştır. Bunun bir ayağı rozet takan CHP, diğer bir ayağı ise YÖK’ün Ek 17. maddesini gündeme getirmeyen AKP’dir” diyerek yanıtladı. “MHP’nin Alevi açılımının” hatırlatılması üzerine de Vural, “Biz her konuda samimiyiz. Türkiye’deki meseleleri samimi ve uzlaşı çözümü içerisinde hareket ediyoruz” dedi.