BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Bakan Günay'dan ilginç yemin iddiası!

CHP'nin tartışma konusu olan yemin etmeme kararının perde arkası tartışılıyor. İşte Kültür Bakanı'nın yorumu:

Abone ol

CHP'nin tutuklu vekiller tahliye edilmediği için aldığı yemin etmeme kararı üzerine yapılan tartışmalara Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı.

Günay'a göre bu tavrın perde arkasında seçim sonrası yaşanan parti içi tartışma yatıyor. Günay, "İşte 'biz içimize sindirmezdik' falan gibi bir takım söylemlerle partinin eski genel başkanı bugünkü yönetimi radikal bir tavır almaya itti ve onlar da çok fazla önünü, başını hesap etmeden bunun arkasının getirilip getirilemeyeceğini, sürdürülüp sürdürülemeyeceğini hesap etmeden böyle bir tavra girdiler.'' dedi.

Günay, ''HABERTÜRK Gündem'' programında açıklamalarda bulundu. Bakan Günay, muhalefet partilerinden milletvekili seçilen, ancak tutuklu yargılandıkları davada tahliye istemleri reddedilen milletvekillerinin durumuna ilişkin ''Ne yazık ki aday seçmekte yasaları, anayasaları görmezden gelen bir anlayış bizi böyle bir sorunla ve böyle bir sorunu konuşmak durumuyla karşı karşıya bıraktı" dedi.

KARAR CHP GELENEĞİNE UYMUYOR

Günay, CHP'li milletvekillerinin TBMM'de yemin etmemelerini demokrasi anlayışıyla da Anamuhalefet Partisi'nin kurumsal geleneğiyle de çok bağdaşık bulmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yani BDP'ninki, protest bir harekettir. O Meclis'e girer girmez, işte başka gösteriler sergiler sergilemez, onun bazı uyum sorunları var zaten Türkiye'nin bütünlüğüyle ilgili. Ama özellikle Anamuhalefet Partisi'nin Parlamento'ya gelmesi, yemin etmesi ama tutuklu olan milletvekillerinin tahliye edilmelerini sağlayacak bir anayasal çözüm, bir yasal çözüm önermesi galiba doğru yöntemdi. Ama biliyorsunuz Anamuhalefet Partisi içinde hemen seçim sonrasında 13 Haziran günü itibariyle iç tartışmalar başladı kronik olarak ve geçmişte partiyi bir hizip eliyle küçültmüş olan ve neredeyse yok edilme eşiğine getirilmiş bulunan bir anlayış tekrar hortladı ve sanıyorum ki bu krizle ipotek altına aldı parti yönetimini. Yani işte 'biz içimize sindirmezdik' falan gibi bir takım söylemlerle partinin eski genel başkanı bugünkü yönetimi radikal bir tavır almaya itti ve onlar da çok fazla önünü, başını hesap etmeden bunun arkasının getirilip getirilemeyeceğini, sürdürülüp sürdürülemeyeceğini hesap etmeden böyle bir tavra girdiler.''

BDP ÇÖZÜMSÜZLÜK DAYATIYOR

Bunun çözüm yerinin parlamento olduğunu kaydeden Günay, ''Anayasayı mı değiştireceğiz, yasayı mı değiştireceğiz, ama bunu Meclis'te yapacağız. Yani biz Meclis'e gelmeyiz, siz çözüm bulun... Bu milletvekillerini biz seçip getirmedik ki yasayı, anayasayı biz ihlal etmedik ki. Buna çözüm, evet ben aranması gerektiğini düşünüyorum. Bunların Parlamento'ya gelmesinin yolunu bir biçimde açmak lazım ama bunun çözümleri Meclis'tir, bunun için Meclis'e gelmek gerekiyor'' diye konuştu.

CHP GELİR BDP'NİN TAVRI UZUN SÜRER 

CHP'nin seçimden başarılı çıkamadığını söyleyen Günay, ''CHP'nin Lideri, iktidar iddiasından neredeyse yüzde 30'ları en alt sınır olarak kabul eden bir başarı vaat etti seçmen kitlesine. Ki Sayın Baykal'dan sonra gerçekten partinin tarihini bilen ve partinin olması gereken doğrusunu bilen bir kadro elinde böyle bir sonuç elde edilebilirdi. Fakat edilemedi. Yüzde 25-26 civarında bir yerde kaldı ve iç tartışmalar hortladı. İçerideki radikal çıkışları bastırmak konusunda fazla düşünmeden tavırlar sergileniyor'' diye konuştu.

CHP'nin nabzını şu andaki CHP yöneticilerinin çoğundan daha fazla bildiğini savunan Günay, ''Kırılacaktır, parlamentoya gelinecektir ve orada bir çözüm aranacaktır. O yüzden CHP Parlamento'ya girecektir, girmek zorundadır. Girmezse tarihi, büyük bir hata yapmış olur. Bir anlamda kendisini yok etme sürecine girmiş olur, marjinal bir çerçevenin arkasına takılmış olur, öyle tahmin ediyorum. BDP'ninki biraz daha uzun sürebilir. Çünkü onlar bazı çözümsüzlükler dayatıyorlar'' ifadelerini kullandı.