BIST 10.012
DOLAR 32,36
EURO 34,75
ALTIN 2.437,61
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Günay'a göre tek sorun terör

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin tek sorununun terör olduğunu söyledi.

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, terörün, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesindeki zengin potansiyelin ayağa kaldırılmasındaki en büyük engel olduğunu bildirdi.

TBMM Genel Kurulu Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplandı. Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı, Ak Parti İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, yaptığı gündem dışı konuşmada, komisyon üyelerinin, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in katılımıyla Van ve çevresinde incelemelerde bulunduğunu bildirdi.

Van'ın, yüksek turizm potansiyeliyle çok önemli bir cazibe merkezi haline gelebileceğini vurgulayan Bayraktar, kentin su ve doğa sporlarıyla, termal, kültür turizme açısından önemli bir merkez olduğunu ifade etti.

Bayraktar'ın konuşmasının ardından hükümet adına söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin turizmde son yıllarda çok önemli bir dünya ülkesi haline geldiğini söyledi.

Geçen yıl yaşanan küresel ekonomik krizde, dünyanın önde gelen 10 turizm ülkesinin 9'unun, yılı eksiyle kapattığına dikkati çeken Günay, “Türkiye, küresel ekonomik krize rağmen turist sayısını 26 milyondan 27 milyona taşıyarak yılı artıyla kapatan ilk 10 ülke arasında yer aldı” dedi.

Turistlerin büyük bir kısmının Antalya başta olmak üzere ülkenin batı kısmını ziyaret ettiğini anlatan Günay, turizm potansiyelinin daha geniş bir coğrafya ve yaz mevsimi dışındaki diğer mevsimlere de yayılması gerektiğini ifade etti.

Turizmin, istihdam artırıcı, farklı sektörlerle ilişkiler geliştirici, sosyal barışa katkı yapıcı çok özel bir sektör haline gelmeye başladığını belirten Günay, bu konuda dünyada büyük bir sektör oluşmaya başladığını söyledi. Ülkenin turizm potansiyelinin kullanılması amacıyla yeni destinasyonlar (turizm alanları) yaratmaya çalıştıklarını belirten Günay, şöyle devam etti:
“Kapadokya, Karadeniz ve Türkiye'nin az bilinen büyük turizm imkanlarından bir bölümü de Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da toplanıyor. Güneydoğu Anadolu'da da şehir turizmini öne çıkarmaya çalışıyoruz. Mardin bu anlamda yeniden yapılandırılıyor. Urfa'da inanılmaz bir arkeoloji buluntusu ortaya çıktı. Gaziantep, bu anlamda tarihiyle buluştu, ayağa kalkıyor. Adıyaman'da dünya mirası listesinde bulunan Komagene kalıntıları, Van'da, Kars'ta, Bitlis'te tarihi ve coğrafi güzellikler olarak emsalsiz zenginlikler var.

Geçen yıllarda İstanbul'da, İzmir'de turizm fuarları yaparken, ben artık Türkiye'nin doğusunda bir yerde de turizm fuarı yapılmasının önemli bir ihtiyaç haline geldiğini düşünüyorum. Bu yıl Van'da bir turizm fuarı denemesi başlatıyoruz. Van, ülkenin doğusunda turizmin geliştirilmesi açısından bir odak noktası olacak. Van'da yeni bir müze arayışımız var. Ayrıca, burada su sporları ve dağcılık imkanları üzerinde durulabilir. BÖlgede ilan edilmiş 3 turizm alanımız içinde yer alan
Ahlat bölgesinin ayağa kaldırılması konusunda özel bir çaba içerisindeyiz.”

Erzurum ve Van'ın bölgede çekim merkezi haline getirilebileceğini, bu yolla bölgenin kalkınmasına ve istihdamına katkı sağlanabileceğini anlatan Günay, Erzurum'da altyapısı çağdaş ve mükemmel yeni bir kış turizmi destinasyonu ortaya çıktığını ifade etti.

“BÜYÜK DEVLET ADAMI...”

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1936-1937 Meclis açış konuşmalarında Van'da bir üniversite kurulması istediğini dile getirdiğini öğrendiğini belirten Günay, “Son derece uzak görüşlü bir bakış. Eğer o tarihlerde bir üniversite kurulmuş olsaydı, Van bugün bir kültürel çekim merkezi haline dönüşmüş olurdu” diye konuştu.
“Bütün coğrafyadaki zengin potansiyelimizi ayağa kaldırmanın önündeki temel engel, bölgenin neresinde olursa olsun, bölgenin tamamına olumsuz etkilerini yayan terör belası” diyen Günay, şöyle konuştu:

“Van'ın ve Urfa'nın bugün terörle çok ilişkisi yok. Emin, güvenli bölgeler ama bunu biz biliyoruz. Yurtiçi veya yurtdışından buralara gelecek insanlar, ülkenin 'doğu' ve 'güneydoğusu' deyince ne yazık ki kaygıyla bakıyorlar. Halbuki bölgenin çok özel, dünya çapında tarihsel ve turistik zenginlikleri var. Gerçekten bu bölge turizmin imkanlarını kullanarak, önemli bir sosyal dönüşüm yaşayabilir ama bölgenin her hangi bir yerinde patlayan mayın, patlayan bir silah, vuku bulan bir ölüm, ne yazık ki bütün bölgeyi, olumsuz etkiliyor. Oysa biz oraya milyonlarca insanı taşıyabiliriz.

TERÖR BELASI

Bölgeyle ilgili hak hukuk savunucusu gibi gözüküp, can yakanların asıl o bölgeye ateş düşürdüğünü, bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmesini baltaladığını görmeleri, anlamaları, idrak etmeleri gerekiyor. Biz, turizmi aynı zamanda bir barış projesi olarak ele almaya çalışıyoruz.”
Gündemdışı söz alan MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, hükümetin Doğu Türkistan'a gereken önemi göstermesini istedi. Ekici, “Hükümet bu konuda daha aktif politikalar izlemeli. Eğer Çin, Uygur Türklerine uyguladığı politikaları değiştirirse, biz de Uygurların Çin'in gönüllü vatandaşları olmaları için çaba sarfederiz”diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da kamu yatırımları nedeniyle mağdur olan esnafın vergi borçlarını ertelenmesini sağlayacak bir yasal düzenleme yapılmasını istedi.