BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,75
ALTIN 2.430,82
HABER /  POLİTİKA

Bakan Gül kulis yaptı

Dışişleri Bakanı Gül ikna turunda. ABD temaslarını sürdüren Gül, senatörlere yakın markaj uyguladı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türk-Amerikan ilişkileri ve ABD Kongresi'ne sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısının ilişkilere oluşturduğu tehdidi anlatmak üzere ABD Kongresi'nde bazı üyelerle temaslarda bulundu.

Bu çerçevede ABD Temsilciler Meclisi tahsisatlar komitesi savunma alt komitesi başkanı John Murtha ile bir görüşmede bulunan Gül, daha sonra ABD Temsilciler Meclisi'nin çoğunluk lideri, Demokrat Parti Maryland Milletvekili Steny Hoyer ile bir araya geldi.

Gül, ABD Kongresi'nde, ABD-Türkiye Kongre Çalışma Grubu yetkililerinin onuruna düzenlediği öğle yemeğine katıldı ve ardından, Kongre'deki Türk dostluk grubunun eş başkanı Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler ile bir araya geldi. Gül, ABD Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Demokrat Parti California Milletvekili, Musevi asıllı Tom Lantos ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Lantos geçmişte, sözde Ermeni soykırımı tasarılarına karşı Türkiye'nin pozisyonunu destekleyecek şekilde oy kullanmıştı. Ancak Lantos, geçen yıl Ermeni lobisinin desteğiyle sunulan tasarının, Temsilciler Meclisi uluslararası ilişkiler komitesinde görüşülmesi sırasında, Ermeni iddialarıyla ilgili görüşünün değişmemesine rağmen, Türkiye'nin 1 Mart tezkeresindeki tutumu nedeniyle, oyunu tasarının geçmesini destekleyecek yönde kullanacağını söylemişti. Lantos ile gerçekleştirilen görüşmeye, dış ilişkiler komitesinden birkaç üyenin de katıldığı belirtildi. Gül, ABD Temsilciler Meclisi azınlık lider yardımcısı, Cumhuriyetçi Parti Missouri Milletvekili Roy Blunt ile de bir araya geldi.