BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 35,02
ALTIN 2.433,45
HABER /  GÜNCEL

Bakan Ergün'dan AVM izinlerine tepki

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Market Yasası'yla ilgili düzenlemede asıl sorumluluğun belediyelere ait olduğunu iddia etti.

Abone ol
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ekonomide bir çok kronik sorunun çözüme kavuşturulmasına rağmen, kayıt dışı ekonomi sorununun hala gündemde olduğunu belirtti.
 
Ergün, ''Mali disiplini sağladık, bankacılık reformunu hayata geçirdik, enflasyon ve faiz rakamlarını aşağıya indirdik. Bunun için kayıt dışıyla da mücadele etmeliyiz. Nihai amacımız, daha fazla vergi toplamak değil, daha adil vergi toplamaktır." dedi.
Gönen Esnaf Kefalet ve Kooperatifi (EKK) Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ödül töreninde, 2007-2010 yılları arasında en yüksek vergi ödeyen kuruluşlar ödüllendirildi. Törene katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, konuşmasında, kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

ERGÜN KABAHATİ BELEDİYE MECLİSLERİNE BULDU
Bakan Ergün, ayrıca 'Marketler Yasası'nı çıkarın' diyenlere de seslenerek, kabahatin belediye meclislerinde olduğuna dikkat çekti. Ergün, şöyle devam etti: "Alışveriş merkezlerindeki en büyük sorunlardan bir tanesi de bu. Küçük işletmelerin AVM'ler tarafından korunmuyor olması. Biz, size büyük bir pazar oluşturma fırsatı veriyorsak, bu pazara girişler serbest olmalı. Yerel yönetimlerimiz şehrin bütünlüğünü düşünmeden şehrin trafiğini, alt yapısını düşünmeden bir bakıyorsunuz olmadık yerlere AVM kurulmasına izin veriyor. Bunu kim yapıyor. Bir AVM şehrin tepesine uzaydan mı düşüyor. Kim yapıyor bu tadilatları. Belediye meclisleri yapıyor. Bunların içerisinde kim var? Ticaret odası üyeleri var. Niye saldırıyorsunuz bu plan tadilatına. Orada, planda öyle bir yer yok. Belediyeye biraz bağış yapma karşılığında değişiklikler yapılıyor. Peki o zaman niye şikayet ediyorsunuz. Sizler illerde, ilçelerde böyle bir sorun icat ediyorsunuz, sonra Ankara'da bu sorunu Meclis'te çözün diyorsunuz. Ben de size diyorum ki sorunu çıkarmasanız ya."

Gönen Ticaret Odası Meclis Başkanı Ahmet Selvi, konuşmasında, Gönen hakkında bilgi vererek, ilçenin kaplıca merkezi olması için çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Gönen'in, dünyaca ünlü kaplıcalar merkezi haline dönüştürülmesi ve Klovy Vary benzeri bir ün yapabilmesi için ilçeye özel turizm teşviki çıkarılması veya kapsamına alınması gerektiğini kaydeden Selvi, ''Ayrıca, profesyonel bir yaklaşım ile 5 yıldızlı otel zincirlerinin bölgemize ilgi göstermesinin sağlanması, mevcut potansiyelin rantabl bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Ekonomik kriz nedeniyle yok olmaya yüz tutan tabakhanelerin taşınması ile boşalan alanın da turizm bölgesi ilan edilmesi, Gönen'in geleceğine atılmış kalıcı bir imza olacaktır." dedi.

Gönen Ticaret Odası Başkanı Mehmet Karatan ise verginin önemine değindi. Verginin, bir milletin ve onun meydana getirdiği devletin yaşaması ve var olması için hayati önem arzettiğine dikkat çeken Karatan, ''Devletin hakimiyet ve hükümranlığının en belirgin özelliği vergi almaktır. Ülkemiz ekonomisinde iç dengenin kurulmasının vergi gelirlerine, dış dengenin kurulmasının da döviz gelirlerine bağlı olduğunun bilincindeyiz. Bu iki faktör, Türkiye'nin sosyo ekonomik gelişmesi ve uluslararası refahtan daha fazla pay alabilmesi için son derece önemlidir. Toplumsal barışın sağlanabilmesi için sabit ve dar gelirlilerin vergi yükü hafifletilmeli, belge sisteminin yaygınlaştırılması mutlaka gerçekleştirilmelidir." diye konuştu.