BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,10
ALTIN 2.310,71
HABER /  EKONOMİ

Bakan Arslan işadamlarından rica etti 'İhmal etmeyin'

Bakan Ahmet Arslan, Karslı, Ardahanlı ve Iğdırlı iş adamlarından doğdukları topraklara yatırım yapmalarını istedi. Bakan Arslan bölgede gerçekleştirilen müthiş projeleri de bir bir anlattı.

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Kars, Ardahan ve Iğdır'ın sadece sınırı bekleyen iller olmaması gerektiğini söyledi.

Arslan, "İş adamlarımızdan ricamız; önemli teşviklerin verildiği, cazibe merkezleri programı kapsamında Kars, Ardahan ve Iğdır'ı ihmal etmeyin" dedi.

İzmir'de Kars, Ardahan ve Iğdır Federasyonu temsilcileriyle bir araya gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, federasyon temsilcilerine 23 ili kapsayan "Cazibe Merkezleri Programı" hakkında bilgi verdi.

Arslan, İzmir'e yerleşmiş Karslı, Ardahanlı ve Iğdırlı iş adamlarından doğdukları topraklara yatırım yapmalarını isteyerek, "Kars, Ardahan ve Iğdır bu ülkenin doğudaki ucu. Biz batıdaki ucundayız, bir serhadden diğerine geldik. Biz istiyoruz ki bu 3 il, sadece sınırı bekleyen iller olmasın, elbette bu ülkenin bekası için geçmişte olduğu gibi bugün de dimdik şehit olmaya hazır olsun, ancak bununla yetinmiyoruz bölgeyi kalkındırıp geliştirecek katma değer oluştursunlar. Asıl o zaman görevimizi yapmış oluruz." diye konuştu.

Kars, Ardahan ve Iğdır'ı kolay erişilebilir hale getirmek için bölgede pek çok ulaştırma projesini hayata geçirdiklerine işaret eden Arslan, şöyle devam etti:

"Bölgeyi, Türkiye'nin Orta Asya'ya hatta Çin'e kadar uzanan kapısı yapalım. Bunun için bölgeyi demiryolu ağlarıyla örüyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi ile ülkemizin Asya ile Avrupa arasındaki demiryolunu kesintisiz yapıyoruz. Bu da yetmiyor Kars-Edirne'ye hızlı tren ağını yapıyoruz. Bunun da üzerine bu üç ilden Pakistan ve Hindistan'a giden ayrı bir demiryolu yapıyoruz. Bölgeye bir de lojistik merkez yapıyoruz. İnşallah 1 ay içinde inşaatı başlayacak. Bölgeyi demiryoluyla dünyanın her yerinde erişilebilir bir merkez haline getireceğiz. Bölünmüş yolları hem yapıyoruz hem de mevcutları sıcak asfalt haline getiriyoruz. Bölgeden Gürcistan'a Karadeniz'e erişmek için llgar Tüneli'nin inşaatına başlıyoruz. Bu 3 ili Karadeniz'e bağlamak için yine Şavşat yolunu bölünmüş yapıyoruz ve Sahara Tüneli'ni yaparak 3 il üzerinden Karadeniz'i ülkemizin güneyine bağlayacağız. "

Bakan Arslan, Türkiye'nin batıya açılan limanı olduğu için İzmir'e ayrı bir önem verdiklerini belirterek, İzmir'de Çandarlı Liman ve bağlantı yollarıyla Çanakkale otoyolu projesi, İzmir-İstanbul otoyolu, İzban, Antalya-Denizli otoyolu, Ankara-İzmir yüksek hızlı tren projelerini yaptıklarını anlattı.

KARS, ARDAHAN VE IĞDIR'A YATIRIM ÇAĞIRISI

"Türkiye'nin batısında ne varsa doğusunda da o olmalı" prensibiyle, iller arasındaki kalkınmışlık düzeyini en aza indirmek için Cazibe Merkezleri Programını hayata geçirdiklerini söyleyen Arslan, şöyle konuştu:

"Bu programla, o bölgenin geçmişte olduğu gibi nereye gittiği belli olmayan teşvikler yerine, bölgeyi geliştirecek, kalkındıracak bir program yapıldı. İş adamlarımızdan ricamız; önemli teşviklerin verildiği, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Kars, Ardahan ve Iğdır'ı ihmal etmeyin. Programda 23 il var, ama Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı'da bir yatırımcı gelecek en az 2 milyon liralık yatırım ortaya koyacak. Biz kamu olarak yatırım için arsayı vereceğiz. Sıra fabrikaya geldiğinde yüzde 30'u öz kaynak şartıyla fabrikanın yüzde 70'ini biz yapacağız. Bunu verdikten sonra fabrikanın içine alınacak makine, teçhizat için teminat göstermek şartıyla kredi alabileceksiniz. Bu teçhizatı yerli olarak alırsanız 3 yılı ödemesiz 7 yılı faizsiz toplam 10 yıl vade yapacağız. Yurt dışından alırsanız 2 yılı ödemesiz, 6 yıllık kredi var. Sebebi yerli üretimi teşvik etmek. İstihdam konusunda ise personel eğitimini ücretsiz sağlıyoruz. İşinizi kurduktan sonra işletme kredisinde faizin yüzde 50'sini biz karşılıyoruz. Üretilen ürünle ilgili kamu ihalelerinde cazibe merkezlerinde üretilen ürünlere yüzde 15 teşvik var.

Bu kadar önemli bir projeyi hayat geçirirken bölgenin potansiyeli ve özellikleri dikkate alındı. Kars, Ardahan ve Iğdır'da tarım hayvancılıkta entegre tesisler, sanayi, çağrı ve veri merkezi desteklenecek en az 30 kişi istihdam şartı var."

"BAŞARININ ŞARTI UYUM"

Arslan, yeni anayasa ve referandum sürecine değinirken de uyum içinde çalışan yasama ve yürütme organlarının Türkiye'nin büyümesine ciddi katkı sağlayacağını, bürokratik engellerin ortadan kalkacağını söyledi. Arslan, şunları kaydetti:

"Bir işte başarılı olmak için kurumlar arası uyum ve koordinasyon eksiksiz olmalı. Bir süreç yaşıyoruz, 14 yıldır AK Parti hükümeti ile güven istikrar, büyük hedeflerimiz var. Bu hedeflere yürürken, özel sektörde firma kurup çalıştıran biri olarak kurumlar arası uyumun ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Hükümetin iradesini, programını bürokrat tartışırsa, 'yanlıştır' derse o kaybettiğimiz gündür. Bürokrat diyor ki 'bu program bana uymaz'. Bunun yerine uyum içinde çalışılırsa biz 14 yılda kat ettiğimiz mesafenin 3-4 misli mesafe kat ederiz. Bu olmazsa 2023 hedeflerine erişemeyiz. Uyum olursa, 500 milyar dolar, en büyük onuncu ekonomi olma hedeflerimize sağlıklı adımlarla yürürüz."    

AK Parti'nin görevde bulunduğu süreçte yaptığı çalışmalarla başarısını ortaya koyduğunu dile getiren Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anki halimizle devam etsek olur, ancak eğer büyüdüyseniz, yön verenler arasında yer aldıysanız, sorumluluk aldıysanız o zaman yerinizde sayma şansınız yok. Paçanızdan asılanlar, sizi yerinizde durdurmaz. Bu durumda ya aşağıya inmeyi kabul edeceksiniz ya da büyük hedefleri emin adımlarla yürümeniz lazım. Emin adımlarla 2023'e yürüyoruz. Biz büyük projeleri yapıp sonrasına 'Allah kerim' demiyoruz. Ülke olarak hedefimiz büyük. Bu coğrafyanın hamisi olmamız, dünyayı yönlendiren ülke olmak için sağlıklı bir yapıyla makine gibi tıkır tıkır çalışan bir yapı içinde olmamız lazım. Ben 'İzmir-Ankara demiryolu' dediğimde bürokratın keyfine kalmamalıyım. Bir başka bürokrat sabaha kadar çalışıyor biri 'banane' diyor. 49 halka sağlıklı olsa biri bozuk olsa zincirim var diyemezsiniz. Bazıları gayret gösterirken engelleyen çürük halkalar da var o zaman sistem tıkır tıkır çalışmıyor."