BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.439,20
HABER /  SAĞLIK

Bakan Akdağ emriyo kısıtlamasını savundu

Tüp bebek tedavisinde 35 yaş altı kadınlara çoğul embriyo yasaklandı. Bakan Akdağ konuya açıklık getirdi.

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ tüp bebekteki kısıtlamayı savundu.

''Tüp bebek tedavisinde 35 yaş altı kadınlara tek embriyo transferi konusu tepki aldı. Bu konudaki düzenleme ne amaçla yapıldı?'' sorusu üzerine de Recep Akdağ, bu konudaki propagandaların kadınlardan değil, tüp bebek merkezlerinden geldiğini söyledi.

Fazla embriyo transferinin çoğul gebeliğe yol açabildiğini hatırlatan Akdağ, ikiz gebeliklerde ölüm oranının yüzde 20'nin üzerine çıktığını, bebekler yaşasa bile nörolojik açıdan hayatlarını daha sonra sıkıntıya sokacak durumlar ortaya çıkabildiğini kaydetti.

Akdağ, ''Bilim adamları ile birlikte alınan bu karar, anne ve bebek sağlığı içindir. Yeni Tüp Bebek Yönetmeliğinde yapmakta olduğumuz değişiklikler, tamamen anne ve bebeği koruyucu değişikliklerdir'' dedi.

Bundan böyle tüp bebek merkezlerinin ancak yataklı ve yoğun bakım imkanı olan merkezler içinde kurulabileceğini aktaran Akdağ, mevcut merkezlere de vatandaşların çok iyi bilgilendirilmesi, yoğun bakım ihtiyacı olması halinde sosyal güvenlik sisteminin ortaya koyduğu fiyatlar dışında başka ücret alınmaması şeklinde bazı kurallar getirildiğini anlattı.

Recep Akdağ, benzeri ülkelerle karşılaştırıldığında tüp bebek işlemleri açısından sosyal güvenlik sistemi bu kadar cömert başka bir ülke bulunmadığını söyledi.