BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,24
HABER /  GÜNCEL

Bahreyn'de zafer Vettel'in

Bahreyn'de rejim karşıtı gösterilere ve muhaliflerin iptal edilmesi çağrılarına karşın yapılan Grand Prix'den Red Bull sürücüsü, geçen yılın dünya şampiyonu Vettel zaferle ayrıldı.

Abone ol

Bahreyn Grand Prix'ini geçen yılın şampiyonu Red Bull sürücüsü Sebastian Vettel önde bitirdi.

Yarışa ilk sırada başlayan Alman pilotun ardından ikinciliği yarışa 11. sırada başlayan Lotus sürücüsü, eski şampiyonlardan Kimi Raikkonen elde etti.

Yine Lotus'tan Romain Grosjean üçüncü olurken, Mark Webber ve Nico Rosberg dördüncü ve beşinciliği elde etti.

Ancak Bahreyn Grand Prix'i pistten çok pist dışında yaşananlarla uluslararası gündemde yer aldı.

Rejim karşıtı eylemciler ve ülke dışındaki insan hakları savunucuları Bahreyn yönetiminin reform taleplerine karşı sert tavrını protesto etmek üzere yarışın iptal edilmesini talep ediyorlardı.

BBC Muhabiri Caroline Hawley ise, yarışın yapılmasının tam tersi bir etki yarattığını ve ülkedeki siyasi sorunlara dikkat çektiğini söylüyor.

Muhaliflerin yarışın yapıldığı haftasonunu ''öfke günleri'' ilan etmesinden sonra pazar günü eylemcilerin yaklaşmasını önlemek için polis, köpekler ve zırhlı araçlarla pist etrafında yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Cumartesi günü, güvenlik güçleriyle çatışan bir eylemcinin cesedinin bulunmasından sonra ülkedeki protesto eylemleri yoğunlaştı.

Protestocular, başkent Manama'nın batısında lastikler yakarak barikatlar kurdu.

Bahreyn Kralı Hamad el Halife, yarıştan önce yaptığı açıklamada ülkedeki reform sürecine bağlılığını belirtti.

Kralın açıklaması, önceki gün binlerce eylemcinin polis tarafından gözyaşartıcı gazla dağıtılmasını izliyor.

Eylemciler, çoğunluğu oluşturan Şiiler'in Sunni kraliyet ailesi tarafından ayrımcılığa uğratılmasına son verilmesini istiyor.

Geçen yılki Bahreyn Grand Prix'si demokrasi talebiyle başlatılan gösterilerde 35 kişinin öldürülmesinden sonra iptal edilmişti.

Bahreyn hükümeti ve el Halife hanedanı, ülkede durumun kontrol altında olduğun sergilemek için bu yılki yarışın planlandığı gibi yapılmasında ısrarlıydı.

İnsan hakları grupları ve eylemciler son gösterilerde, çoğu aşırı göz yaşartıcı gaz kullanılması nedeniyle en az 25 kişinin öldüğünü belirtiyor.