BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,84
ALTIN 2.440,26
HABER /  GÜNCEL

Bahreyn'de muhalefet sokağa döndü

Bahreyn'de Arap Baharı'nın ilk döneminde başlayan isyanın yıl dönümü için yapılan gösterilere polis sert bir şekilde müdahale etti. Protestocular, vazgeçmeyeceklerini söylüyor.

Abone ol

Bahreyn'de güvenlik güçleri, protestoların birinci yıldönümü için alanlara çıkan demokrasi yanlısı göstericilere göz yaşartıcı gaz ve sersemletici bombalarla müdahale etti.

Geçen yıl başlayan gösterilerin odağında yer alan başkent Manama'daki İnci Meydanı'nda gösteri yapmak isteyen protestoculara polis izin vermedi.

Bahreyn'de Arap Baharı'nın ilk döneminde yükselen protesto dalgası, Suudi Arabistan'ın zırhlı araçları ve aralarında Katar'ın da bulunduğu körfez ülkelerinin desteği ile şiddetli bir şekilde bastırılmıştı.

Geçen yıl Şubat ayında başlayan gösterilerde en az 60 kişinin öldürüldüğü bildiriliyor.

Bahreyn güvenlik güçlerinin önemli bir kısmı çoğunlukla ülke dışından gelen göçmenlerden oluşturuluyor.

Şiilerin çoğunlukta olduğu Bahreyn, ülkenin önemli bir kısmının sahibi olan kraliyet ailesi tarafından yönetiliyor.

Protestocular, ülkenin demokratikleşmesini talep ediyor.

Geçen yıl, İnci Meydanı'nda kamp kuran kalabalığa defalarca sert bir şekilde müdahale edilmiş, kitleler meydandan ayrılıp yaralıların tedavi edildiği hastanenin etrafında toplanınca aralarında doktor ve sağlık görevlilerinin bulunduğu çoğu kişi tutuklanmıştı.

Kral Hamad bin İsa el-Halife'nin hükümeti, siyasi reform yapma vaatlerini yerine getirdiklerini söylüyor.

Ancak insan hakları grupları ve muhalifler, reformların oldukça yetersiz olduğunu söylüyor.

Yaklaşık 800 bin nüfuslu Bahreyn'de geçen yılki gösterilerde rol alan aralarında milletvekilleri, futbolcular, doktorlar ve sıradan halktan yüzlerce kişi tutuklanmıştı.